Kako protiv omikron soja koronavirusa: Masovna vakcinacija, maske i izbjegavanje kontakata - jedina odbrana

Podijeljena su mišljenja virusologa i proizvođača vakcina u kojoj mjeri postojeće vakcine mogu u većoj mjeri zaštititi ljude od zaraze, a komentatori u evropskim medijima i čelnici SZO su uvjereni da je sad najprije hitno da se obezbijede dovoljne količine vakcina onim djelovima svijeta gdje je mali postotak stanovništva vakcinisan

25920 pregleda 30 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Dok vlasti i stručnjaci u Evropi i svijetu zasad kažu da se malo zna o novom Omikron soju koronavirusa ili procjenjuju da će vakcinisani imati samo lakše posljedice i ako se zaraze, mediji u Evropskoj uniji (EU) i ljekari, kao i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predočavaju da jedina odbrana ostaju masovna vakcinacija, maske i izbjegavanje kontakata.

Takođe je jasan zaključak da se Evropa, Amerika i drugi bogati i razvijeni djelovi svijeta ne mogu zaštititi iako vakcinišu skoro sve svoje stanovništvo, ako u Africi i drugim malo zaštićenim djelovima svijeta stanovništvo ostaje malo vakcinisano i koronavirus se odande ipak širi i ljudi i ne znajući da su zaraženi putuju i šire virus.

SZO je zatražila da se zato usvoji svjetski sporazum o zaštiti svih zemalja od pandemija.

Podijeljena su i mišljenja virusologa i proizvođača vakcina u kojoj mjeri postojeće vakcine mogu u većoj mjeri zaštititi ljude od zaraze, a komentatori u evropskim medijima i čelnici SZO su uvjereni da je sad najprije hitno da se obezbijede dovoljne količine vakcina onim djelovima svijeta gdje je mali postotak stanovništva vakcinisan.

Tu se naglašava da je presudno da se vakcine isporuče afričkom kontinentu, posebno Južnoj Africi gdje je omikron i otkriven, i gdje je vakcinisano jedva nešto više od 20 odsto stanovništva.

Ugledni švajcarski "Noje cirher cajtung" upozorava da je tačno da se zasad malo zna koliko postojeće vakcine štite od soja omikron, "a nekako se širi i uvjerenje da je sve došlo jer se nije vodilo računa o najsiromašnijim zemljama svijeta", uz opasku da Južna Afrika ne smije biti "kažnjena", već joj se mora pomoći.

Drugi komentatori ukazuju na dramatičnu činjenicu da je samo 6,5 odsto stanovništva u Africi vakcinisano, pa se zato predlaže i da se patenti za proizvodnju vakcina besplatno daju siromašnim zemljama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je upozorila da se sad "krenulo u trku s vremenom", jer jedino još mnogo veća vakcinisanost građana u Evropi može biti izvjesna brana zarazi od omikron soja.

Čelnici vodećih evropskih proizvođača vakcine kažu da se već radi na novim vakcinama koje treba da djeluju i na novi soj virusa, ali su i među farmaceutskim kompanijama ocjene podijeljene koliko brzo će to moći da se ostvari i da li će uopšte moći da se pronađe istinski djelotvorna vakcina.

Države u Evropskoj uniji zato uvode sve moguće mjere zaštite i uz najveće napore da se ubrza vakcinacija i trećom dozom, obustavljaju letove iz zaraženih djelova svijeta, a traže i drastične mjere poput "karantina za nevakcinisane", kako je to zatražio budući ministar zdravlja u novoj njemačkoj vladi.

U Berlinu je takođe saopšteno da će na čelo vladinog tima za bitku protiv koronavirusa biti postavljen vojni general Karsten Brojer.

Francuski nacionalni Naučni savjet je saopštio da PCR i antigenski testovi djeluju veoma dobro i u otkrivanju omikron soja koronavirusa, ali je upozoreno da je zasad jedina moguća odbrana bar u nekoj mjeri da se pojača vakcinacija, nose maske i na javnim prostorima, peru ruke i izbjegavaju masovna okupljanja.

Najnovija holandska stručna analiza govori da su za zaražavanje najopasniji masovni skupovi i to najviše u noćnim klubovima i sličnim mjestima, jer povećavaju za preko 300 odsto opasnost od zaraze koronavirusom, u kafićima ta opasnost raste preko 90 odsto, u avionima 70 procenata, u vozu 30.

Najzad, u osvrtima evropskih medija se ukazuje na činjenicu da je pandemija već izazvala veliku štetu i poremećaje u svjetskoj ekonomiji i zato se naglašava da bi se bogatim zemljama višestruko isplatilo da obezbijede hitno veliki broj vakcina i daju besplatno patente siromašnim djelovima svijeta, nego da se nastavi stalna trka s novim sojevima virusa, uz neminovno daleko veće štete po ekonomiju i ljude.

Šekler: Nema razloga za paniku

Virusolog Milanko Šekler izjavio je večeras da nema razloga za paniku zbog pojave novog soja koronavirusa pod nazivom omikron.

Šekler je, pozivajući se na ljekara iz Južnoafričke Republike, gdje se taj soj korone pojavio, rekao za Radio televiziju Srbije (RTS) da inficirani omikronom imaju veoma blage simptome i da nije bilo smrtnih slučajeva.

On je rekao i da sve informacije u vezi sa omikronom treba sačekati iz Južnoafričke Republike, te naglasio da su njihovi ljekari veoma stručno i profesionalno reagovali kada su utvrdili da se pojavio novi soj.

Ponovo je naglasio značaj imunizacije protiv kovida i podsjetio da su države sa više od 80 odsto vakcinisanih građana u mnogo boljem položaju od ostalih.

Pozdravio je odluku domaćih vlasti da se krene sa trećom dozom prije mnogih evropskih država.

Još je rekao da je Srbiji potrebno da ima 83 odsto vakcinisanih građana.

Bonus video: