Komisija FDA tijesnom većinom podržala Merkov lijek za kovid-19: Pilula za kućno liječenje

Stručnjaci koji su podržali lijek naglašavaju da ne treba da ga uzimaju trudnice, i pozvali su FDA da preporuči dodatne mjere predostrožnosti prije prepisivanja lijeka, što obuhvata i testiranje na trudnoću

2899 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Komisija američkih zdravstvenih savjetnika u utorak je tesnom većinom podržala lek molunpiravir, kompanije Merk, za lečenje kovida-19, što otvara put da regulatori odobre prvu pilulu kojom će Amerikanci moći da se kod kuće liječe od koronavirusa, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Komisija Uprave za hranu i ljekove (FDA) glasala je sa 13:10 da korist od uzimanja leka prevazilazi rizike, među kojima je i potencijalno oštećenje fetusa ako se lijek uzima tokom trudnoće.

Preporuka je objavljena poslije višečasovne debate o umjerenim prednostima ovog lijeka i potencijalnim problemima koji se odnose na njegovu bezbjednost.

Stručnjaci koji su podržali lijek naglašavaju da ne treba da ga uzimaju trudnice, i pozvali su FDA da preporuči dodatne mjere predostrožnosti prije prepisivanja lijeka, što obuhvata i testiranje na trudnoću.

Komisija je posebno podržala davanje lijeka odraslim osobama sa blažim oblicima kovida 19, kojima prijeti povećani rizik, među kojima su stariji građani, i ljudi koji boluju od stanja kao što su gojaznost ili astma.

Većina stručnjaka takođe je rekla da lijek ne treba da se koristi kod vakcinisanih pacijenata, koji nisu bili dio studije i za koje se ne vjeruje da mogu da imaju koristi od lijeka.

FDA nema obavezu da poštuje preporuku komisije i očekuje se da će donijeti svoju samostalnu odluku do kraja godine. Merkova pilula je već dozvoljena u Britaniji.

Prošle nedjelje, Merk je saopštio da rezultati finalne studije pokazuju da je molnupiravir smanjio hospitalizacije i smrtne slučajeve za 30 odsto među odraslima zaraženim koronavirusom, u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Ta efikasnost je znatno manja od smanjenja hospitalizacija i smrti u 50 odsto slučajeva, kako je prvobitnon bilo objavljeno na osnovu nepotpunih rezultata.

Bonus video: