Sijarto: NATO mora efikasno da se suprotstavi terorizmu i migracijama

Sijarto je dodao da se "mogu pojaviti još veće mase izbjeglica na južnoj granici Mađarske", koji dolaze preko Zapadnog Balkana

2461 pregleda 0 komentar(a)
Sijarto (u sredini), letonski ministar vanjskih poslova Edgar Rinkevičs (lijevo) i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg (desno), Foto: Reuters
Sijarto (u sredini), letonski ministar vanjskih poslova Edgar Rinkevičs (lijevo) i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg (desno), Foto: Reuters

NATO mora efikasno da se uhvati u koštac sa izazovima koji dolaze sa Juga i da se suprotstavi terorizmu i migracijama ukoliko je garant evropske bezbjednosti, poručio je danas ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je na drugom sastanku ministara spoljnih poslova članica NATO u Rigi, upozorio da pritisak izbjeglica na južne i jugoistočne granice Evrope donosi bezbjednosne rizike kao što je terorizam.

Sijarto je dodao da se "mogu pojaviti još veće mase izbjeglica na južnoj granici Mađarske", koji dolaze preko Zapadnog Balkana, prenosi agencija MTI.

Sijarto je ukazao da se moraju razvijati sposobnosti zemalja na jugu Evrope ukoliko se želi da se bezbjednosni izazovi rješavaju efikasnije.

On je kazao da je Mađarska podržala napore Jordana, Libana, Tunisa i Egipta da svoje državne strukture osnaže za borbu protiv terorizma.

"Terorizam pokreće talase migracija, a migracije povećavaju mogućnost za izvođenje terorističkih napada jer se teroristi lako mogu sakriti među izbjeglicama i stići do udaljenih djelova svijeta. Taj scenario moramo da izbjegnemo u Evropi", istakao je Sijarto.

Bonus video: