Benet: Iran koristi "nuklearnu ucjenu" kao taktiku, SAD da iniciraju momentalan prekid pregovora

Izraelski lider smatra da bi umjesto povratka nuklearnom sporazumu iz 2015. iz koga su se SAD povukle tri godine kasnije, velike sile trebalo da preduzmu konkretne korake protiv Irana

2950 pregleda 1 komentar(a)
Premijer Izraela Naftali Benet, Foto: REUTERS
Premijer Izraela Naftali Benet, Foto: REUTERS

Premijer Izraela Naftali Benet pozvao je danas SAD da odmah prekinu pregovore u Beču o iranskom nuklearnom programu.

Benet je razgovarao telefonom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, a u fokusu razgovora bili su pregovori s Iranom, saopštio je Benetov kabinet.

Izraelski lider je rekao da Iran koristi "nuklearnu ucjenu" kao taktiku i da bi zato SAD morale da iniciraju "momentalan prekid pregovora", prenijeli su izraelski mediji.

Kako se navodi u saopštenju, Blinken je obavijestio Beneta o pregovorima obnovljenim ove nedelje u Beču pošto su više mjeseci bili suspendovani.

Benet je pomenuo izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kome je objavljeno da je Iran nedavno počeo da obogaćuje uranijum na 20 odsto čistoće u unaprijeđenim centrifugama u postrojenju Fordo.

Izraelski lider smatra da bi umjesto povratka nuklearnom sporazumu iz 2015. iz koga su se SAD povukle tri godine kasnije, velike sile trebalo da preduzmu konkretne korake protiv Irana.

SAD učestvuju indirektno u pregovorima sa Teheranom u glavnom gradu Austrije.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena je više puta ponovila želju da se vrati pomenutom sporazumu nazvanom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) iz koga se njegov prethodnik povukao.

Potom su SAD ponovo uvele sankcije Teheranu koji je počeo otvoreno da ih krši.

Bonus video: