Južna Koreja: Rekordni broj novih infekcija koronavirusom, zabrana ulaska putnika iz devet afričkih zemalja

Svi putnici koji u naredne dvije nedjelje dođu iz inostranstva, nezavisno od državljanstva i bez obzira da li su vakcinisani ili ne, moraće da idu u karantin najmanje deset dana

2125 pregleda 1 komentar(a)
Kovid testiranje u Seulu, Foto: Reuters
Kovid testiranje u Seulu, Foto: Reuters

Južna Koreja je drugi dan zaredom prijavila rekordni broj novih infekcija korona virusom, dok sve veći broj hospitalizovanih i umrlih povećava pritisak na zdravstveni sistem.

Vlasti su prijavile 5.266 novih infekcija korona virusom, od kojih je 4.100 registrovano u Seulu i okolnim oblastima, gdje je popunjeno više od 90 odsto kapaciteta kovid odjeljenja intenzivne njege.

U teškom ili kritičnom stanju su rekordna 733 pacijenta zaražena korona virusom, najviše od početka pandemije. U posljednja 24 časa umrlo je 47 oboljelih.

Brzo širenje korona virusa zahvaljujući delta soju dolazi u vrijeme pojave nove omikron varijante korona virusa, koja se smatra potencijalno zaraznijom od prethodnih i povećava zabrinutost da će pandemija potrajati.

Južna Koreja je juče prijavila prvih pet infekcija omikronom, registrovanih kod osoba povezanih sa dolascima iz Nigerije, zbog čega je vlada pooštrila graničnu kontrolu.

Svi putnici koji u naredne dvije nedjelje dođu iz inostranstva, nezavisno od državljanstva i bez obzira da li su vakcinisani ili ne, moraće da idu u karantin najmanje deset dana.

Vlada je u nedelju zabranila ulaz stranim putnicima iz osam južnoafričkih zemalja, a sada je na tu listu dodala Nigeriju.

Južnokorejske vlasti planiraju da ubuduće sve međunarodne putnike, pozitivne na korona virus, testiraju na omikron soj.

Svako ko dođe u bliski kontakt sa osobom zaraženom omikron sojem moraće da bude u karantinu najmanje dvije nedjelje, iako je potpuno vakcinisan.

Bonus video: