SAD pooštravaju pravila za putnike, kampanja za bustere

Predsjednik Džo Bajden je rekao da vjeruje da nova varijanta "nije razlog za paniku" i da je malo vjerovatno da će dovesti do uvođena novih restriktivnih mjera u SAD

3988 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Bijela kuća je u četvrtak ponovo pozvala građane da se vakcinišu-uključujući i buster dozom-najavivši više testiranja zbog brzog širenja najnovijeg soja koronavirusa Omikron.

Ova varijanta - koja je do sada registorvan u najmanje 23 zemlje - prvi put je zabilježena u Kaliforniji u srijedu, a otkriveni su i slučajevi u Minesoti i Koloradu, prenosi BBC.

Lokalni zvaničnici za javno zdravlje rekli su da su svi zaraženi bili djelimično ili potpuno vakcinisani i da pate od blažih simptoma.

Predsjednik Džo Bajden je rekao da vjeruje da nova varijanta "nije razlog za paniku" i da je malo vjerovatno da će dovesti do uvođena novih restriktivnih mjera u SAD.

„Borićemo se protiv ove varijante naukom i brzinom, a ne haosom i konfuzijom“, rekao je američki predsjednik.

Njegova administracija planira da tokom zime podstakne sve odrasle građane da dobiju dopunske vakcine.

Više od 40 miliona Amerikanaca je primilo buster dozu, ali Bajden je rekao da još skoro 100 miliona ispunjava uslove za to.

Stotine porodičnih klinika za vakcinaciju biće osnovane širom zemlje u pokušaju da se povećaju stope vakcinacije među djecom i tinejdžerima.

Plan će takođe omogućiti milione besplatnih testova kod kuće preko privatnih osiguravajućih kompanija za one koji su osigurani i preko zdravstvenih centara i seoskih klinika za one koji nisu.

SAD će ubrzati isporuku još 200 miliona doza vakcine u inostranstvo u narednih 100 dana, dodao je Bajden.

On je istakao da njegov plan „ne uključuje zatvaranja ili zaključavanja“ i „ne proširuje niti dodaje obavezno vakcinisanje (u federalnim službama]“.

Bijela kuća takođe uvodi stroža pravila testiranja za međunarodna putovanja. Svi putnici moraju dati negativan rezultat testa u roku od 24 sata od polaska, bez obzira da li su vakcinisani.

SAD i još nekoliko zemalja zabranile su putovanja iz osam država sa juga Afrike.

Zdravstveni stručnjaci kažu da će im ograničenja putovanja omogućiti vreme da prouče novu varijantu.

Bonus video: