Američka ministarka finansija upozorila: Omikron može značajno ugroziti globalnu ekonomiju

Američka ministarka finansija upozorila na mogućnost ekonomskog usporavanja

4959 pregleda 2 komentar(a)
Omikron može poremetiti lanac snabdijevanja i podstaći inflaciju, Foto: Rojters
Omikron može poremetiti lanac snabdijevanja i podstaći inflaciju, Foto: Rojters

Omikron soj kovida-19 mogao bi usporiti globalni ekonomski rast pogoršavajući već postojeće probleme u lancu snabdijevanja i gušeći potražnju, kazala je juče Dženet Jelen, američka ministarka finansija na Rojters nekst konferenciji.

Jelenova je kazala da postoji velika neizvjesnost po pitanju uticaja novog soja virusa, naročito ako se ima u vidu ozbiljnost ekonomskog usporavanja koje je izazvalo pojavljivanje delta soja koronavirusa.

”Nadajmo se da to nije nešto što će značajno usporiti ekonomiju”, kazala je Jelenova, dodajući da “ima dosta neizvjesnosti, ali ovo može izazvati značajne probleme. Još procjenjujemo situaciju”.

Ona je istakla da novi soj virusa može pogoršati probleme u lancu snabdijevanja i podstaći inflaciju, ali takođe može suzbiti potražnju i usporiti rast.

U međuvremenu sve veći broj država uvodi nova ograničenja u naporu da spriječi širenje soja za koji pojedini naučnici tvrde da je zarazniji od prethodnih i otporniji na postojeće vakcine.

Nove mjere u Njemačkoj fokusiraju se na nevakcinisane, kojima će biti dozvoljen ulazak samo u radnje gdje se nude neophodni proizvodi, poput supermarketa i apoteka, dok će nacrt zakona o obaveznoj vakcinaciji biti urađen početkom sljedeće godine.

”Predočeno nam je da je situacija veoma ozbiljna”, kazala je juče odlazeća kancelarka Angela Merkel i dodala da bi obavezna vakcinacija mogla biti uvedena od februara naredne godine nakon debate u parlamentu i smjernica Njemačkog savjeta za etiku.

U naporu da izbjegne podrivanje krhkog oporavka u najvećoj evropskoj ekonomiji, Njemačka će držati privredu otvorenom za skoro 69 odsto populacije koja je potpuno vakcinisana kao i za one koji mogu da pruže dokaz da su se oporavili od virusa.

U pokazatelju pogubnog uticaja pandemije na ekonomiju, njemačko udruženje proizvođača pirotehničkih sredstava saopštilo je da će odluka vlade da zabrani vatromet u novogodišnjoj noći, kako bi se izbjegle gužve, imati katastrofalne posljedice i dovesti do gubitka 3000 radnih mjesta.

Udruženje je saopštilo da je šokirano “katastrofalnom odlukom” savezne i državne vlade da drugu godinu zaredom zabrani vatromet i prodaju pirotehničkih sredstava uoči Nove godine.

Predsjednik udruženja Tomas Šrajber je kazao da je odluka donijeta u panici i da nije zasnovana na činjenicama.

Usljed novih putnih ograničenja, najveća evropska niskobudžetna avio-kompanija “Rajaner” juče je saopštila da će Božić biti izazov, ali da su prognoze i dalje optimistične povodom ljetnje potražnje.

Bonus video: