UN: Ekstremisti Islamske države počinili ratne zločine u Mosulu

"Zarobljeni su odvođeni na lokacije u blizini zatvora, razdvojeni na osnovu vjere i ponižavani. Najmanje 1.000 pretežno šiitskih zatvorenika je ubijeno", rekao je šef tima Ujedinjenih nacija koji istražuje zločine u Iraku Kristijan Ričer

1120 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Šef tima Ujedinjenih nacija koji istražuje zločine u Iraku Kristijan Ričer rekao je da su ekstremisti Islamske države počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u zatvoru u Mosulu u junu 2014. gde je sistematski ubijeno najmanje 1.000 muslimanskih zatvorenika, pretežno šiita.

Dokazi prikupljeni iz masovnih grobnica koje sadrže posmrtne ostatke žrtava pogubljenja izvršenih u centralnom zatvoru Baduš i od preživjelih pokazuju detaljne pripreme za napad od strane visokih pripadnika Islamske države koji je izvršen 10. juna te godine rano ujutru, rekao je Ričer u četvrtak Savjetu bezbjednosti UN.

"Zarobljeni su odvođeni na lokacije u blizini zatvora, razdvojeni na osnovu vjere i ponižavani. Najmanje 1.000 pretežno šiitskih zatvorenika je ubijeno", rekao je on.

Ričer je rekao da su istražitelji analizom digitalnih, dokumentarnih i forenzičkih dokaza, uključujući dokumente Islamske države, identifikovali brojne članove ekstremističke grupe, poznate i kao IS ili ISIL, koji su odgovorni za zločine.

Kao rezultat istrage, rekao je da je Istražni tim UN-a zaključio da je IS počinila "zločine protiv čovječnosti ubistava, istrebljenja, mučenja, prisilnih nestanaka, progona i drugih nehumanih djela'' u zatvoru Baduš kao i ''ratne zločine nasumično ubijanje, mučenje, nehumano postupanje i narušavanje ličnog dostojanstva''.

Borci Islamske države zauzeli su iračke gradove i proglasili samozvani kalifat na velikom dijelu teritorije u Siriji i Iraku 2014. Grupa je zvanično poražena u Iraku 2017, ali njene takozvane spavajuće ćelije su nastavile sa napadima.

U maju je Ričerov prethodnik Karim Kan rekao SB da su istražitelji pronašli „jasne i ubjedljive dokaze“ da su ekstremisti Islamske države počinili genocid nad jezidskom manjinom 2014. On je takođe rekao da je militantna grupa uspješno razvila hemijsko oružje i koristila iperit.

Ričer je pozdravio presudu regionalnog suda u Frankfurtu izrečenu prije dva dana pripadniku IS za genocid i ratni zločin.

Njemački sud u utorak je osudio na doživotnu kaznu zatvora 29-ogodišnjeg Iračana.

Bonus video: