Talibani zabranili prinudne brakove žena u Avganistanu

U ukazu se ne navodi minimalni uzrast za sklapanje braka, a granica je do sada bila 16 godina. Žene su decenijama tretirane kao vlasništvo u Avganistanu i razmjenjivane su za novac ili radi okončanja sporova ili plemenskih sukoba

7643 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Kabula, Foto: Reuters
Detalj iz Kabula, Foto: Reuters

Talibanske vlasti u Avganistanu saopštile su da će zabraniti prinudne brakove žena, što se smatra jednim od preduslova da međunarodna zajednica prizna njihovu vlast i da obnovi finansijsku pomoć ratom razorenoj zemlji.

Dekret je objavio talibanski vođa Hibatulah Akunzada, u vrijeme raširenog siromaštva u Avganistanu, sve većeg otkako su talibani silom preuzeli vlast u avgustu, usljed povlačenja američkih i NATO vojnika.

Poslije dolaska talibana na vlast, druge države su obustavile finansijsku pomoć Avganistanu koja je do ljetos bila glavni oslonac ekonomije te zemlje.

U ukazu se navodi da žene i muškarci "treba da budu jednaki" i da "niko ne može da primora žene na udaju prinudom ili pritiskom".

Prava žena su znatno poboljšana u prethodne dvije decenije, za vrijeme međunarodnog prisustva u Avganistanu, ali mnogi smatraju da su ugrožena povratkom na vlast talibana.

Za vrijeme prethodne vladavine te ekstremističke grupe, od 1996. do 2001. godine, ženama je bilo zabranjeno učešće u javnom životu i pristup obrazovanju.

Prisilni brakovi su postali uobičajeni u siromašnoj, konzervativnoj zemlji, jer interno raseljeni udaju mlade ćerke u zamjenu za novac, kako bi otplatili dugove i prehranili porodice.

U ukazu se ne navodi minimalni uzrast za sklapanje braka, a granica je do sada bila 16 godina.

Žene su decenijama tretirane kao vlasništvo u Avganistanu i razmjenjivane su za novac ili radi okončanja sporova ili plemenskih sukoba.

Talibani sada tvrde da su protiv te prakse, a navode i da će udovice ubuduće moći da se udaju 17 nedjelja nakon smrti supružnika, i da slobodno biraju novog muža. Dugogodišnja plemenska tradicija nalaže da se udovica uda za nekog od braće ili rođaka pokojnog supruga.

Talibanske vlasti navele su da su naložile sudovima da pravedno tretiraju žene, naročito udovice koje traže nasljedstvo, a ministrima da među stanovništvom šire svijest o pravima žena.

Nekoliko hiljada djevojčica koje idu u školu, i dalje ne mogu da pohađaju nastavu, a većini žena u zemlji zabranjen je odlazak na posao od povratka talibana na vlast.