Otežaće Putinu da krene u napad

Bajden sastavlja sveobuhvatni plan za krizu između Rusije i Ukrajine

5969 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: KEVIN LAMARQUE
Bajden, Foto: KEVIN LAMARQUE

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je juče da sastavlja niz opsežnih inicijativa sa ciljem da otežaju predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da krene na Ukrajinu.

Bajden je, odgovarajući na pitanja novinara nakon govora u Bijeloj kući o američkoj ekonomiji, rekao da još nije razgovarao sa Putinom.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov upozorio je ranije juče da je Rusija nagomilala više od 94.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica i da se možda priprema za vojnu ofanzivu velikih razmjera krajem januara.

“Sastavljam ono što vjerujem da je najsveobuhvatniji i najsmisleniji niz inicijativa kako bi Putinu bilo veoma, veoma teško da nastavi i uradi ono što su ljudi zabrinuti da će uraditi”, rekao je Bajden.

On je rekao novinarima da je njegova administracija bila u “stalnom kontaktu” sa Ukrajinom i evropskim saveznicima u vezi sa situacijom, prenio je Rojters.

Američki i ukrajinski zvaničnici su upozorili ponovo ove nedjelje da su oštre ekonomske sankcije protiv Rusije na stolu.

Visoki zvaničnik administracije, upitan o čemu Bajden govori, rekao je: “Od početka ove administracije, pokazali smo da su SAD i naši saveznici voljni da upotrijebe niz alata za rješavanje štetnih ruskih akcija, i nećemo oklijevati da te i druge alate koristimo u budućnosti”.

Moskva je optužila Ukrajinu i SAD za destabilizujuće ponašanje i nagovijestila da se Kijev možda sprema da pokrene sopstvenu ofanzivu na istoku Ukrajine, što ukrajinske vlasti poriču.

Rusija se nedjeljama zalaže za razgovore na najvišem nivou sa SAD. Kremlj je juče saopštio da dvije države imaju okvirni datum i vrijeme za video samit Putina i Bajdena u narednim danima, ali da Moskva čeka da Vašington to finalizuje.

Jedan zvaničnik SAD je rekao Rojtersu da bi do poziva moglo doći već sljedeće nedjelje.

Savjetnik Kremlja Jurij Ušakov rekao je da Putin planira da Bajdenu iznese predlog za bezbjednosne garancije koje bi zaustavile širenje NATO na istok i okončale ono što Moskva opisuje kao prijeteće raspoređivanje naoružanja na teritorijama susjeda Rusije, uključujući Ukrajinu. I on je negirao da je Rusija agresivna duž ukrajinske granice.

“To je glupost, nema eskalacije. Imamo pravo da pomjeramo trupe na sopstvenoj teritoriji”, rekao je Ušakov.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je u Stokholmu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da će Moskva platiti veliku cijenu ako dovede do eskalacije sukoba.

Bonus video: