Preminuo Bob Dol, nekadašnji kandidat za predsjednika SAD

"Teška srca objavljujemo da je senator Robert Džozef Dol umro rano jutros. On je vjerno služio Sjedinjenim Američkim Državama 79 godina", saopšteno je iz Fondacije Elizabet Dol

15352 pregleda 7 komentar(a)
Bob Dol, Foto: Reuters
Bob Dol, Foto: Reuters

Bob Dol, koji je prebrodio teške rane iz borbe u Drugom svjetskom ratu da bi postao istaknuta ličnost u američkoj politici kao dugogodišnji republikanski senator iz Kanzasa i neuspješni predsjednički kandidat njegove stranke 1996. godine, preminuo je u 98 godina.

Dol, koji je poznat po duhovitosti umro je u snu, saopštila je Fondacija Elizabet Dol.

Dol je u februaru najavio da mu je dijagnostikovan uznapredovani rak pluća i da je počeo liječenje.

"Teška srca objavljujemo da je senator Robert Džozef Dol umro rano jutros. On je vjerno služio Sjedinjenim Američkim Državama 79 godina", saopšteno je iz Fondacije Elizabet Dol.

Dol se tri puta kandidovao za predsjednika i bio je kandidat Republikanske stranke 1996. godine, ali je izgubio od kandidata demokrata Bila Klintona.

Klinton i Dol
Klinton i Dolfoto: Reuters

Dol je bio potpredsjednički kandidat svoje stranke 1976. na listi koju je vodio Džerald Ford, ali su izgubili od demokrate Džimija Kartera i njegovog potpredsjednika Voltera Mondejla.

Predstavljao je Kanzas u Kongresu 35 godina: od 1961. do 1969. u Predstavničkom domu i od 1969. do 1996. u Senatu.

Dol je pomogao da se uspostavi zakonodavni program republikanskog predsjednika Ronalda Regana kao lider većine u Senatu 1980-ih i predvodio je svoje važne zakone.