Bajden ove nedjelje objavljuje diplomatski bojkot Olimpijskih igara

Posljednji put kada su SAD u potpunosti bojkotovale Olimpijske igre je bilo 1980. godine, kada je američki predsjednik bio Džimi Karter

4736 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena će, kako je najavljeno, ove sedmice objaviti da nijedan zvaničnik američke vlade neće prisustvovati Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, u skladu sa diplomatskim bojkotom igara.

To tvrdi nekoliko neimenovanih izvora za CNN.

Bajden je u novembru izjavio da razmatra diplomatski bojkot, nakon što su se demokratski i republikanski zakonodavci, uključujući predsjednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, založili za bojkot u znak protesta zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Kini.

Prema tvrdnjama CNN-a, ne očekuje se potpuni bojkot, što znači da će američkim sportistima i dalje biti dozvoljeno da se takmiče.

Posljednji put kada su SAD u potpunosti bojkotovale Olimpijske igre je bilo 1980. godine, kada je američki predsjednik bio Džimi Karter.

CNN navodi da prošlomjesečni virtuelni samit Bajdena i kineskog predsjednika Si Ðinpinga nije donio nikakve značajnije pomake, ali je poslužio kao povoljan ponovni početak za pokretanje odnosa nakon naglog pogoršanja tokom posljednje godine Trampove administracije.

Bonus video: