Si Đinping: Kina će čvrsto stajati iza osnovnih vrijednosti i principa multilateralizma

"Važno je da se svi posvete razvoju kao prioritetu, unaprijede saradnju na smanjenju siromaštva, odgovoru na kovid 19 kao i vakcinama, finansiranju razvoja, zelenoj tranziciji i povezivanju, i uvedu globalni razvoj u novu fazu uravnoteženog, koordinisanog i inkluzivnog rasta", rekao je Si

2907 pregleda 0 komentar(a)
Đinping, Foto: Reuters
Đinping, Foto: Reuters

Predsjednik Kine Si Đinping izjavio je na Međunarodnom forumu u Pekingu da će Kina čvrsto stajati iza osnovnih vrijednosti i osnovnih principa multilateralizma, da će težiti obostranoj koristi, tražiti zajednički jezik uz zadržavanje razlika, podržavati pravičnost i pravdu i promovisati razvoj kroz saradnju.

"Multilateralizam se u suštini odnosi na to da međunarodnim poslovima upravljaju sve strane kroz konsultacije, a o budućnosti sveta odlučuju sve zemlje koje rade zajedno. Moramo se solidarno okupiti i djelovati na istinskom multilateralizmu'', rekao je Si.

Kako je prenijela Kineska medijska grupa, Si je takođe istakao važnost održavanja međunarodnog sistema sa Ujedinjenim nacijama u svojoj srži, međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i osnovnih normi međunarodnih odnosa zasnovanih na ciljevima i principima Povelje UN.

Si je rekao da je važno i promovisati zajedničke vrijednosti čovječanstva kao što su mir, razvoj, jednakost, pravda, demokratija i sloboda.

On je pozvao na kontinuirane napore na poboljšanju globalnog sistema upravljanja i ukazao na važnost pridržavanja opšteg pravca unaprjeđenja demokratije u međunarodnim odnosima, povećanja zastupljenosti i glasa zemalja u razvoju u međunarodnim odnosima i usmjeravanja globalnog sistema upravljanja ka većoj pravdi.

Si je takođe apelovao na više akcija kako bi se sproveo plan globalne saradnje.

On je rekao da se nada da će aktivnije učestvovati u Globalnoj razvojnoj inicijativi koju je predložio, a koja ima za cilj ubrzanje implementacije Agende za održivi razvoj 2030 i izgradnju globalne zajednice razvoja sa zajedničkom budućnošću.

"Važno je da se svi posvete razvoju kao prioritetu, unaprijede saradnju na smanjenju siromaštva, odgovoru na kovid 19 kao i vakcinama, finansiranju razvoja, zelenoj tranziciji i povezivanju, i uvedu globalni razvoj u novu fazu uravnoteženog, koordinisanog i inkluzivnog rasta", rekao je Si.

Kineski predsjednik je napomenuo da je jedno važno istorijsko iskustvo stečeno u nastojanjima Komunističke partije Kine, koja je ove godine proslavila stogodišnjicu, da zadrži globalnu viziju i da ima na umu budućnost čovječanstva.

"Kina će svojom mudrošću i snagom doprinijeti napretku ljudske civilizacije", rekao je on.

Tematski forum "Multilateralizam 2.0: Globalna saradnja u postpandemijskoj eri", ISIF 2021. održava se u hibridnom formatu - i onlajn i na licu mjesta od nedjelje do ponedeljka, sa više od 160 učesnika iz političkih, akademskih i poslovnih krugova iz tridesetak zemalja.

Bonus video: