Uprkos koroni trgovina oružjem cvjeta

Sto najvećih proizvođača oružja ostvarilo ukupan promet od 531 milijardu dolara

3095 pregleda 0 komentar(a)
Sajam odbrane u Kairu, Foto: Rojters
Sajam odbrane u Kairu, Foto: Rojters

Pandemija korone je izazvala veliki pad ekonomije širom svijeta. Ali jedna privredna grana dokazala je da je imuna na virus: industrija naoružanja, piše Dojče vele pozivajući se na novi izvještaj Stokholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI) o 100 najvećih svjetskih proizvođača oružja.

Ukupan promet koji je ostvarilo tih sto kompanija iznosi 531 milijardu američkih dolara. To je više od celokupne privredne proizvodnje Belgije. Više od polovine (54%) ostvarila je 41 američka firma. Samo “Lokid-Martin” je prošle godine prodao oružja u vrijednosti od preko 58 milijardi dolara. To je više od bruto nacionalnog dohotka Litvanije, ističe Dojče vele.

Prodaja oružja u 2020. bila je za 17 procenata veća u odnosu na 2015 - prvu godinu kada je SIPRI uključio podatke kineskih kompanija - i ovo je šesta godina zaredom da vodećih 100 firmi bilježi rast.

Komentarišući ovaj trend uprkos kontrakovanju globalne ekonomije usljed pandemije, Aleksandra Markštajner, koja je bio dio istraživačkog tima SIPRI kazala je da je “industrijske gigante u velikoj mjeri štitila održiva vladina potražnja za vojnim proizvodima i uslugama”.

Sa ovolikim razmjerima zarade dolazi i moć, piše Dojče vele. Markus Bajer, politički analitičar iz Bonskog međunarodnog centra za konfliktne studije kazao je za DV da koncerni za naoružanje ciljano vrše politički uticaj. On je citirao američku nevladinu organizaciju “Open Secrets” koja tvrdi da su “američki koncerni za naoružanje u posljednje dvije decenije za izborne kampanje izdvojili 285 miliona dolara, a za lobiranje 2,5 milijardi.” To su izdaci koji se velikim proizvođačima oružja očigledno isplate. Prema izvještaju ruske kompanije zabilježile su pad prodaje za 6,5 odsto u odnosu na 2019.

Ukupno gledano, evropska industrija oružja ima udio od 21 procenat prodaje među vodećih 100, a 26 evropskih kompanija je 2020. prodalo oružja u vrijednosti od 109 milijardi dolara. Četiri čisto njemačke kompanije su u toj sumi zastupljene sa devet milijardi. Dalje, tu su i transevropski koncerni kao “Erbas”, čije je poslovanje vrijedno 12 milijardi eura. N.B.

Bonus video: