"ne poboljšavaju se šanse za preživljavanjem niti smanjuje potreba za respiratorom"

SZO: Krvnu plazmu oporavljenih od COVID-19 ne koristiti za liječenje bolesnih

Hipoteza za korištenjem krvne plazme jeste da bi antitijela koja sadrži mogla neutralizovati koronavirus, zaustavljajući ga u repliciranju i zaustavljanju oštećenja tkiva

5032 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) savjetovala je u ponedjeljak da se krvna plazma osoba koje su se oporavile od COVID-19 ne koristi za liječenje onih koji su bolesni.

Trenutno dostupni podaci pokazuju da to ne poboljšava šanse za preživljavanje niti smanjuje potrebu za respiratorom.

Hipoteza za korištenjem krvne plazme jeste da bi antitijela koja sadrži mogla neutralizovati koronavirus, zaustavljajući ga u repliciranju i zaustavljanju oštećenja tkiva.

Nekoliko studija koje su testirale krvnu plazmu nisu pokazale vidljivu korist za liječenje pacijenata teško oboljelih od COVID-19.

Ispitivanje sa sjedištem u SAD prekinuto je u martu nakon što je ustanovljeno da plazma vjerovatno neće pomoći oboljelim od koronavirusa.

Panel međunarodnih stručnjaka dao je snažnu preporuku protiv upotrebe plazme kod pacijenata koji nemaju teške bolesti, saopštili su iz SZO.

Takođe su savjetovali da se ne koristi kod pacijenata s teškim i kritičnim bolestima, osim u kontekstu sporadičnog kontroliranog ispitivanja.

Ova metoda je takođe skupa i dugotrajna u primjeni, naveli su iz SZO.

Preporuka objavljena u British Medical Journal zasnovana je na dokazima iz 16 ispitivanja koja su uključivala i 16.236 pacijenata sa lakšom, teškom i kritičnom zarazom koronavirusa.