"Otvaranje je samostabilni izbor za postizanje razvoja"

Li Kećijang: Kineska ekonomija duboko integrisana u svjetsku i sve će se više otvarati

Li je rekao da se Kina pridržava ravnomjernog razvoja izvoza i uvoza i ne teži namjerno trgovinskom suficitu, kao i da se obim uvoza povećava iz godine u godinu pa je Kina drugo najveće svjetsko uvozno tržište već 12 godina zaredom

2224 pregleda 0 komentar(a)
Li Kećijang se obraća tokom video dijaloga, Foto: Reuters
Li Kećijang se obraća tokom video dijaloga, Foto: Reuters

Premijer Kine Li Kećijang rekao je na okruglom stolu s čelnicima velikih međunarodnih institucija da je kineska ekonomija duboko integrisana u svjetsku ekonomiju i da će se sve više otvarati.

"Otvaranje je samostabilni izbor za postizanje razvoja, a vrata će se otvarati sve šire", rekao je Li na šestom video dijalogu okruglog stola 1+6.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), tokom jučerašnjeg dijaloga Li je istakao da je ove godine 20. godišnjica učlanjenja Kine u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO).

"U proteklih 20 godina, striktno se pridržavamo pravila i iskreno ispunjavamo svoja obećanja, što ne koristi samo sopstvenom razvoju, već i svijetu", rekao je.

Li je dodao da se Kina pridržava ravnomjernog razvoja izvoza i uvoza i ne teži namjerno trgovinskom suficitu, kao i da se obim uvoza povećava iz godine u godinu pa je Kina drugo najveće svjetsko uvozno tržište već 12 godina zaredom.

Prema njegovim riječima, Kina aktivno učestvuje u regionalnoj ekonomskoj saradnji i promoviše stupanje na snagu Regionalnog sveobuhvatnog sporazuma o ekonomskom partnerstvu (RCEP) početkom sljedeće godine.

"Ovo je najnaseljenija zona slobodne trgovine na svijetu sa najvećim ekonomskim i trgovinskim obimom i najvećim potencijalom za razvoj. To će dodati novi zamah regionalnom otvaranju i ekonomskom oporavku", rekao je Li Kećijang.

Prema njegovim riječima Kina se uporedila sa međunarodnim visokim standardima ekonomskih i trgovinskih pravila i prijavila se za pridruživanje Sveobuhvatnom i progresivnom transpacifičkom partnerskom sporazumu (CPTPP) i Sporazumu o partnerstvu u digitalnoj ekonomiji (DEPA).

"Nastavićemo sve šire otvaranje na visokom nivou prema spoljnom svijetu, kako bi svijet mogao da podijeli nove razvojne mogućnosti Kine", podvukao je Li Kećijang, prenosi CMG.