Razgovor Bajdena i Putina završen poslije više od dva sata

Razgovor Bajden i Putin ocijenjen je kao sastanak "visokog rizika" jer Vašington želi da se izbjegne vojna eskalaciji u Ukrajini, dok Moskva namjerava da označi sopstvene strateške "crvene linije"

9515 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Virtuelni razgovori između američkog predsjednika Džozefa Bajdena i ruskog predsjednika Vladimira Putina o Ukrajini završeni su u poslije dva sata i pet minuta, javila je ruska novinska agencija RIA.

Razgovor Bajden i Putin ocijenjen je kao sastanak "visokog rizika" jer Vašington želi da se izbjegne vojna eskalaciji u Ukrajini, dok Moskva namjerava da označi sopstvene strateške "crvene linije".

Razgovor predsjednika SAD i Rusije počeo je 15.07 po srednje-evropskom vremenu, saopštila je Bijela kuća, dok je ruska televizija prenijela razmjenu ljubaznih pozdrava na početku sastanka.

"Drago mi je da Vas ponovo vidim", rekao je Bajden i izrazio nadu da će naredni sastanak biti uživo.

"Pozdravljam Vas, gospodine predsjedniče", rekao je Putin uz osmjeh, sjedeći za velikim stolom ispred ekrana na kojem se vidi Bajden.

Putin se nalazi u svojoj rezidenciji u Sočiju, dok se Bajden nalazi u jednom prostoriji Bijele kuće nazvanoj "Situation Room", koja je zatvorena za medije. Bijela kuća nije prenijela fotografije sa početka sastanka.

Izbor Amerikanaca da sastanak bude u toj visoko obezbijeđenoj sobi, u kojoj američka izvršna vlast nadgleda osjetljive vojne intervencije, otkriva visok stepen napetosti u Vašingtonu, ocijenio je Frans Pres.

Vašington, NATO i Kijev optužuju Moskvu da gomila vojnike na granici sa Ukrajinom i da priprema napad. Moskva je nekoliko puta to demantovala i optužila zapadne zemlje da pojačavaju napetost održavanjem vojnih vježbi na Crnom moru.

Bajden i Putin će pored Ukrajine razgovarati o strateškoj stabilnosti i kontroli nuklearnog naoružanja, sajber bezbjednosti i iranskom nuklearnom programu.

Bajden je upozorio je Putina da će Rusiji biti uvedene "oštre sankcije, uključujući i ekonomske" u slučaju "vojne eskalacije" u Ukrajini, saopštila je Bijela kuća. Bajden je izrazio duboku zabrinutost SAD i njenih saveznika zbog povećanja broja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, navodi Bijela kuća. Dodaje se da su Bajden i Putin razgovarali i o sajber bezbjednosti i regionalnim temama, kao što je Iran.

Bijela kuća je navela da će Bajden posle sastanka sa Putinom imati telefonske razgovore sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije.

Bonus video: