Verzija omikrona koju ne registruje PCR test

Izvještaji u Južnoj Africi ukazuju da su osobe zaražene omikronom imale samo blaže simptome, a vodeći infektolog u SAD, Entoni Fauči, kazao je za CNN da “izgleda da nema veliki stepen ozbiljnosti”.

7912 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Naučnici su identifikovali takozvanu “stelt” varijantu omikron soja koronavirsa, koja ne može biti detektovana rutinskim testovima koje medicinski radnici koriste za praćenje širenja virusa u svijetu.

”Stelt” varijanta omikrona ima veliki broj mutacija koje su karakteristične za omikron, ali joj nedostaje jedna od genetičkih promjena koje omogućava PCR testovima da detektuju virus.

Istraživači su za britanski “Gardijan” kazali da je prerano pričati o tome da li će se novi oblik omikrona širiti na isti način kao standardna omikron varijanta, ali je izvjesno da je “stelt” verzija genetički različita i stoga se može ponašati drugačije.

Stelt varijanta omikrona je prvi put primijećena proteklih dana među uzorcima genoma kovid virusa iz Južne Afrike, Australije i Kanade, međutim usljed teškoća prilikom detektovanja ove varijante moguće je da se već proširila.

Istraživači strahuju da bi se stelt varijanta omikrona mogla širiti neprimijećeno dok su medicinske vlasti fokusirane na PCR testove za standardni omikron.

Usljed ovog otkrića naučnici su promijenili oznake pri čemu je standardni omikron poznat kao BA.1, dok je nova vaerijanta označena sa BA.2. Velika nepoznanica je porijeklo nove varijante. Mada spada u omikron, toliko se genetički razlikuje da bi se mogla kvalifikovatu kao novi “zabrinjavajući soj” ukoliko počne brzo da se širi.

Otkriće nove varijante objavljeno je u trenutku kada su evropske akcije i globalna tržišta počela da se oporavljaju, podstaknuta nadama da je omikron soj virusa manje opasan u smislu izazivanja teške kliničke slike, nego što se ranije mislilo.

Izvještaji u Južnoj Africi ukazuju da su osobe zaražene omikronom imale samo blaže simptome, a vodeći infektolog u SAD, Entoni Fauči, kazao je za CNN da “izgleda da nema veliki stepen ozbiljnosti”.

Istraživači međutim upozoravaju na prijevremeni optimizam tvrdeći da podaci ukazuju na veću zaraznost omikrona od prethodnih sojeva što može podriti koristi blažih simptoma.

Bonus video: