dvanaest godina zatvora

Potvrđena presuda za korupciju bivšem malezijskom premijeru Nadžibu Razaku

Razak je proglašen krivim za zloupotrebu vlasti, pranje novca i zloupotrebu poverenja, i osuđen je i na novčanu kaznu od gotovo 50 miliona dolara pored kazne zatvora

1087 pregleda 0 komentar(a)
Razak, Foto: Reuters
Razak, Foto: Reuters

Apelacioni sud potvrdio je danas u žalbenom postupku presudu od 12 godina zatvora bivšem malezijskom premijeru Nadžibu Razaku za njegovu ulogu u velikom korupcijskom skandalu koji je doprinio padu vlade 2018. godine.

Apelacioni sud u Putradžaji, administrativnom centru Malezije, odbacio je Razakovu žalbu i potvrdio zatvorsku kaznu od 12 godina.

"Potvrđujemo presudu Visokog suda po svih sedam tačaka optužnice", rekao je sudija Abdul Karim Abdul Džalil.

Razak (68), proglašen je krivim po svim tačkama optužnice prošle godine na prvom od brojnih sudskih procesa koji se vode protiv njega za krađu malezijskog Suverenog fonda za razvoj, koji treba da doprinese ekonomskom razvoju zemlje.

Bivši malezijski vođa i njegovi saradnici optuženi su da su pronevjerili više milijardi dolara iz tog fonda da finansiraju lične troškove, kupovinu nekretnina luksuznih predmeta i umjetničkih dela.

Prvo suđenje odnosilo se na pronevjeru 42 miliona ringita (9,9 miliona dolara) iz jednog dijela fonda i prebacivanje na bankovne račune Nadžiba Razaka. To je minimalna suma u odnosu na ogromne iznose za koje se smatra da je odgovoran.

Sudija je ocijenio njegovo djelovanje kao "nacionalnu sramotu" i rekao da je Razak znao za sumu prebačenu na račun koji je prisvojio.

Razak je proglašen krivim za zloupotrebu vlasti, pranje novca i zloupotrebu poverenja, i osuđen je i na novčanu kaznu od gotovo 50 miliona dolara pored kazne zatvora.

Sudija je takođe odbacio argument odbrane da su ti iznosi bili poklon saudijske kraljevske porodice, navodeći da za to nema nikakvih dokaza.

On je, međutim, prihvatio zahtjev da bivši vođa ostane na uslovnoj slobodi dok se čeka ishod posljednje žalbe pred najvišim sudom u Maleziji.

Bivši premijer koji je pratio suđenje onlajn pošto je jedan od njegovih advokata testiran pozitivno na kovid-19, rekao je da je "razočaran" presudom.

"Nisam znao i nisam naredio prebacivanje 42 miliona ringita na moj račun", rekao je novinarima.

Bijes građana zbog te krađe odigrao je važnu ulogu u neočekivanom izbornom porazu koalicije predvođene Razakom 2018. godine. On je predvodio vladu od 2009. godine.

Bivši vođa je stalno negirao sve optužbe protiv njega. Očekuje se da će posljednja žalba biti riješena tek za nekoliko mjeseci.

Ako Razak, koji je ostao poslanik, izgubi sudski proces, i ode u zatvor, zabraniće mu se sve javne funkcije. Uprkos presudi za korpuciju on je ostao popularan i uticajan u dijelu malezijskog stanovništva, a pokušao je, posljednjih meseci, i da organizuje politički povratak.