prvi koji samostalno plaćaju put u trajanju od 12 dana

Ruski povratak u svemirski turizam: Dvojica Japanaca u raketi Sojuz na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

"Ja takođe imam i lična očekivanja, znatiželjan sam da vidim kako će me svemir promijeniti, kako ću se ja promijeniti poslije ovog leta u svemir", rekao je Maezava

1533 pregleda 1 komentar(a)
Raketa Sojuz, Foto: Reuters
Raketa Sojuz, Foto: Reuters

Ruska raketa Sojuz koja prevozi japanskog milijardera poletjela je danas ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, na putovanju koje obilježava ruski povratak u svemirski turizam.

Japanski 46-ogodišnji milijarder Jusaku Maezava, njegov asistent Jozo Hinoro i ruski astronaut Aleksandar Misurkin poletjeli su sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu kao što je predviđeno u 8.38 po srednjoevropskom vremenu, prenosi novinar agencije Frans pres.

Dvojica japanskih svemirskih turista će provesti 12 dana u ruskom dijelu Međunarodne svemirske stanice.

Dvojica Japanca će biti prvi turisti koji samostalno plaćaju put. To je prva turistička posjeta svemirskoj stanici od 2009. godine. Cijena putovanja nije objavljena.

"Želio bih da gledam na Zemlju iz svemira. Želio bih da imam priliku da osjetim bestežinsko stanje", rekao je Mezava juče.

"Ja takođe imam i lična očekivanja, znatiželjan sam da vidim kako će me svemir promijeniti, kako ću se ja promijeniti poslije ovog leta u svemir", rekao je on.

Njegov pomoćnik Jozo Hinoro će snimati tu misiju.