Poručio predsjednik turske

Erdogan spreman da poboljša odnose s Izraelom kada budu sprovodili "osjetljiviju politiku" prema Palestincima

"Ali u ovom trenutku Izrael mora biti osjetljiviji u odnosu na svoju palestinsku politiku. Mora biti osjetljiviji u odnosu na Jerusalim i džamiju Al Aksu", rekao je predsjednik Turske, misleći na Brdo hrama, odnosno Haram al Šarif (Uzvišeno utočište), mjesto sveto i za Jevreje i za muslimane

2446 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas spremnost za poboljšanje odnosa s Izraelom, ali pod uslovom da ta zemlja vodi, kako je rekao "osjetljiviju politiku" u odnosu na Palestince.

On je ocijenio u razgovoru sa novinarima u Kataru kasno sinoć da bi bolji odnosi s Izraelom bili korisni za mir u širem regionu.

"Ali u ovom trenutku Izrael mora biti osjetljiviji u odnosu na svoju palestinsku politiku. Mora biti osjetljiviji u odnosu na Jerusalim i džamiju Al Aksu", rekao je predsjednik Turske, misleći na Brdo hrama, odnosno Haram al Šarif (Uzvišeno utočište), mjesto sveto i za Jevreje i za muslimane.

Erdogan je najavio da će Turska preduzeti korake čim primijeti "tu osjetljivost".

Izjavu lidera Turske prenijela je državna agencija Anadolija i drugi turski mediji.

Izrael i Turska su nekada bili bliski saveznici, ali su se odnosi pogoršali tokom Erdoganovog mandata pošto je on kritikovao izraelsku politiku prema Palestincima.

Izraelu smetaju bliski odnosi predsjednika Turske s islamskim ekstremističkim Hamasom, vladajućim u Gazi.

Izrael smatra Hamas terorističkom organizacijom.

Turska je opozvala ambasadora iz Tel Aviva, a Izrael svog iz Ankare pošto su izraelski komandosi 2010. godine upali na turski brod sa humanitarnom pomoći Palestincima u Gazi koji je probio izraelsku blokadu.

U tom incidentu poginulo je devet turskih aktivista.

Odnosi su ponovo pogoršani 2018. godine, kada je Turska, gnijevna zbog preseljenja Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, ponovo opozvala ambasadora iz Izraela, a ta zemlja uzvratila istom mjerom.

Erdogan je međutim nedavno razgovarao telefonom sa predsjednikom Izraela Isakom Hercogom i premijerom Naftalijem Benetom.

Novi izraelski premijer zahvalio je Erdoganu na ulozi u oslobađanju izraelskog bračnog para uhapšenog u Istanbulu pod sumnjom na špijunažu.

Koraci ka približavanju primjetni su u vrijeme kada Turska pokušava da okonča svoju međunarodnu izolaciju normalizovanjem pogoršanih odnosa sa nekoliko zemalja u regionu, uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.