Novi Zeland zabranjuje pušenje za sljedeću generaciju

Novi zakon znači da će se starosna granica za pušenje povećavati svake godine, kako bi se stvorila generacija Novozelanđana bez dima, rekla je u četvrtak pomoćnica ministra zdravlja Verala

2682 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Novi Zeland je najavio da će zabraniti pušenje za sljedeću generaciju, tako da oni koji danas imaju 14 godina i manje nikada neće moći legalno kupiti duvan.

Novi zakon znači da će se starosna granica za pušenje povećavati svake godine, kako bi se stvorila generacija Novozelanđana bez dima, rekla je u četvrtak pomoćnica ministra zdravlja Verala, piše Guardian.

„Ovo je istorijski dan za zdravlje naših ljudi“, rekla je ona.

Vlada je najavila povećanje starosne dobi zajedno sa drugim mjerama kako bi pušenje učinilo nedostupnim i kako bi pokušala postići svoj cilj da zemlja bude potpuno oslobođena pušenja u naredne četiri godine.

Druge mjere uključuju smanjenje zakonske količine nikotina u duvanskim proizvodima na vrlo niske nivoe, smanjenje radnji u kojima bi se cigarete mogle legalno prodavati i povećanje finansiranja službi za zavisnost. Novi zakoni neće ograničiti prodaju elektronskih cigareta(vapea).

Rak pluća je najveći ubica raka u zemlji, uzrokujući više od 135.000 smrtnih slučajeva svake godine. Pušenje je glavni uzrok i odvikavanje je najbolja zaštita.

„Želimo da osiguramo da mladi nikada ne počnu pušiti, tako da ćemo učiniti prekršajem prodaju duvanskih proizvoda novim grupama mladih. Ljudi sa 14 godina kada zakon stupi na snagu nikada neće moći legalno da kupuju duvan”, rekao je Veral.

Dnevne stope pušenja na Novom Zelandu s vremenom opadaju - na 11,6% u 2018., sa 18% deceniju ranije. Ali stope pušenja za Maori i Pacifiku bile su daleko veće – 29% za Maori i 18% za Pacifiku.

"Ako se ništa ne promijeni, proći će decenije dok stopa pušenja Maora ne padne ispod 5%", rekao je Veral.

Rekla je da je iskorijenjivanje pušenja u naredne četiri godine na dohvat ruke: „Vjerujem da jeste. U stvari, mi smo na pravom putu za evropsko stanovništvo Novog Zelanda. Problem je, međutim, da ako ne promijenimo ono što radimo, nećemo uspjeti za Maore – a to je (ono na šta) je plan zaista fokusiran”.

Stručnjaci za javno zdravlje pozdravili su ovu odluku u četvrtak 9. decembra.

“Novi Zeland je ponovo vodeći u svijetu – ovaj put s najsavremenijim planom implementacije bez dima za 2025. – on je zaista promijenio igru,” rekla je dr Natali Volker, direktorica Centra za istraživanje zavisnosti na Univerzitetu u Oklandu.

Smanjenje nikotina u cigaretama bilo je prvo u svijetu, rekao je profesor javnog zdravlja Kris Bulen. Iz zdravstvene perspektive, “sve su mi se želje ostvarile”, rekao je.

Pušenje je već uveliko zamijenjeno elektronskim cigaretama među novozelanđanima tinejdžerima, a privlači i mnoge mlade ljude koji nikada ne bi počeli pušiti – prema anketi od 19.000 srednjoškolaca ove godine, skoro 20% je koristilo elektronske cigarete dnevno ili nekoliko puta dnevno, većina sa visokim dozama nikotina. To je u poređenju sa 3% onih od 15 do 17 godina koji su pušili svakodnevno u 2018. ili 13% koji su pušili deceniju ranije.

Plan je naišao na kritike nekih stranaka – Partija zakona tvrdi da će smanjenje nikotina u proizvodima najteže pogoditi ljude sa nižim primanjima, koji će morati kupiti više cigareta i pušiti više da bi dobili istu dozu. Veral je rekao da su vrlo niske granice koje zahtijevaju zakoni istražene i dokazano da pomažu ljudima da odustanu.

Takođe je izražena zabrinutost zbog rastućeg crnog tržišta duvana. Vlada je priznala ovaj rizik u prvim prijedlozima: „Dokazi ukazuju da se količina duvanskih proizvoda koji se krijumčare na Novi Zeland značajno povećala posljednjih godina i da su organizovane kriminalne grupe umiješane u krijumčarenje velikih razmjera“, navodi se.

Početni planovi za generaciju Novozelanđana bez dima sada su privedeni kraju nakon javnih konsultacija. Prvi put su pušteni u javnost u aprilu. Oni će i dalje morati da prođu kroz zakonodavni proces, ali se ne bi trebalo suočiti ni sa kakvim preprekama – Bez dima 2025. je glavna laburistička politika, a stranka ima većinu u novozelandskom parlamentu. Veral je rekao da će zakon biti uveden 2022. godine, a starosne granice će stupiti na snagu 2023. godine.

Bonus video: