Putin u Iranu podržao nuklearni sporazum sa svjetskim silama

Moskva je stajala uz Teheran u momentu kada je predsjednik SAD odbio da pozitivno ocjeni primenu sporazuma
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Hasan Rohani, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2017. 19:11h

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je snažno podržao Iran i nuklearni sporazum te zemlje sa svjetskim silama i rekao da se Moskva protivi "bilo kakvoj jednostranoj izmjeni" tog sporazuma nakon što mu američki predsjednik Donald Tramp nije dao pozitivnu ocjenu.

Putin je u jednodnevnoj posjeti Teheranu zbog trilateralnih razgovora Irana, Rusije i Azerbejdžana, najviše o putnim i željezničkim vezama.

Međutim, pitanje nuklearnog sporazuma se nije moglo izbjeći kada se ruski lider sastao sa svojim iranskim kolegom Hasanom Rohanijem i vrhovnim iranskim liderom Alijem Hamneijem - koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima u toj zemlji.

"Protivimo se bilo kakvoj jednostranoj promjeni u multilateralnom nuklearnom sporazumu. Protivimo se povezivanju iranskog nuklearnog programa sa drugim pitanjima, uključujući i odbrambena", rekao je Putin na sastanku sa ajatolahom Hamneijem.

Moskva je stajala uz Teheran u momentu kada je predsjednik SAD odbio da pozitivno ocjeni primenu sporazuma. I ostale potpisnice, Kina, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i EU pozvale su Trampa da ne napušta sporazum.

Američki Kongres sad treba da donese odluku o sporazumu iz 2015. kojim je Iran pristao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Kongres je nedavno uveo Iranu nove sankcije zbog raketnog programa.

Hamnei je pohvalio Putinov "snažan" karakter.

"Iz tog razloga je moguće imati logičan dijalog i saradnju sa Rusijom kao velikom silom o velikim poslovima koji traže odlučnost i napor", rekao je Hamnei.

Rusija i Iran imaju komplikovanu prošlost. Mnogi se sjećaju da je nekadašnji Sovjetski Savez zajedno sa Velikom Britanijom napao i okupirao Iran tokom Drugog svjetskog rata da bi obezbijedio naftna polja i linije snabdijevanja saveznika.

Međutim, kada se Velika Britanija povuka, Sovjeti to nisu učinili i tako su 1946. izazvali prvu osudu novoosnovanog Savjeta bezbjednosti UN. Tokom sovjetske intervencije u Avganistanu, Iran je pustio izbjeglice u zemlju i podržavao avganistanske mudžahedine, što su činili i SAD i Saudijska Arabija.

Poslije Zalivskog rata 1991, kada su arapske zemlje Persijskog zaliva zaštitu tražile od SAD, Iran se okrenuo Rusiji. Moskva je Iran snabdela raketama zemlja-vazduh i pomogla mu da izgradi prvu nuklearnu elektranu. Dvije zemlje su trenutno partneri u izgradnji još dva reaktora u toj centrali.

I Rusija i Iran su pružili ključnu podršku sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu u građanskom ratu, što je Rohani pohvalio tokom sastanka s Putinom.

"Saradnja Rusije i Irana je imala veliki uticaj u borbi protiv terorizma u regionu. Saradnja i konsultacije su veoma važne i u finalnoj fazi", rekao je Rohani.

Iran je dozvolio Rusiji korišćenje svojih vojnih aerodroma za izvodjenje udara u Siriji, ali iranski ustav brani da strane vojske imaju baze u Iranu.

Pored toga, Rusija je u fazi poboljšanja odnosa sa Saudijskom Arabijom, velikim rivalom Irana.

Bonus video: