Jermenija omogućila poslodavcima da otpuštaju nevakcinisane radnike

Vlada je danas navela da poslodavac, kada radnik ne priloži potvrdu o vakcinaciji ili negativan rezultat testa, ima pravo da ga udalji sa radnog mjesta, da mu suspenduje platu i da ga otpusti, ako je sa posla iz tog razloga odsustvovao deset radnih dana

1787 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Parlament Jermenije je danas usvojio zakon koji će omogućiti poslodavcima da otpuštaju radnike koji odbiju da pruže dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa ili negativan rezultat testa.

Jermenija ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u regionu Kavkaza, a novi zakon dolazi nakon avgustovske naredbe ministarstva zdravlja da zaposleni svake dvije nedjelje moraju poslodavcima da dostavljaju dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test kako ne bi bili kažnjeni.

Vlada je danas navela da poslodavac, kada radnik ne priloži potvrdu o vakcinaciji ili negativan rezultat testa, ima pravo da ga udalji sa radnog mjesta, da mu suspenduje platu i da ga otpusti, ako je sa posla iz tog razloga odsustvovao deset radnih dana.

Novi zakon se ne odnosi na predsjednika države, premijera, članove parlamenta, ombudsmana, sudije Ustavnog suda i brojne druge zvaničnike.

Jermenija je počela kampanju masovne vakcinacije u aprilu, a vlasti planiraju da vakcinišu 700.000 od 2,9 miliona stanovnika do kraja godine.

Međutim, do 6. decembra je potpuno vakcinisano bilo 516.989 građana.

Bonus video: