Gledaju kako im SAD i Rusija kroje sudbinu

Zvaničnici u Kijevu nedjeljama umanjuju značaj upozorenja Vašingtona na moguću invaziju Rusije

15321 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajinski vojnik na borbenom položaju u Luganskoj oblasti, Foto: MARIAN KUSHNIR
Ukrajinski vojnik na borbenom položaju u Luganskoj oblasti, Foto: MARIAN KUSHNIR

Uprkos višenedjeljnim sve upornijim upozorenjima SAD da bi Rusija mogla da pokrene totalnu invaziju na Ukrajinu ove zime, Vladimir Nagorni je u srijedu veče u jednoj prodavnici skijaške opreme u Kijevu potrošio 500 dolara za planirano zimovanje.

Osoblje prodavnice je ispričalo da su imali pune ruke posla tokom rasprodaje za “crni petak”. Mušterije su uglavnom bili mladi preduzetnici poput Nagornog, 28-godišnjaka koji radi u ukrajinskoj IT industriji u procvatu.

“Vrijeme će nam pokazati sa čime smo suočeni. Već smo u ratu s Rusijom”, rekao je za “Fajnenšl tajms”, misleći na sukob sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine koji je prvi put izbio nakon aneksije Krima 2014. godine.

Prema procjenama koje su američki obavještajci podijelili zapadnim saveznicima, predsjednik Vladimir Putin nagomilava do 175.000 ruskih vojnika i teškog naoružanja oko ukrajinskih granica i možda namjerava da pokrene ofanzivu.

Međutim, u Ukrajini, gdje zvaničnici umanjuju značaj prijetnje na koju ukazuje Vašington, malo je znakova uzbune. Umjesto panične kupovine, kafići i tržni centri su puni, piše FT. Medije u vlasništvu oligarha više zanimaju domaće političke intrige nego ruski napad. Ukrajinci su, kako ističe, navikli na sukob s obzirom na to da rat u Donbasu traje sedam godina i odnio je 14.000 života.

“Ukrajinci su i prije vidjeli ovaj film - tj. veliko nagomilavanje ruskih trupa na granicama”, rekao je Brajan Meford, američki biznismen koji živi u Kijevu. Mislio je na raspoređivanje 110.000 ruskih vojnika duž granica Ukrajince proljetos. Kremlj je saopštio da je to bila vojna vježba, ali je raspoređivanje iskoristio da izdejstvuje samit sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom u junu.

“Nema nikakve panike - ni za mene, ni za moje prijatelje, niti za bilo koga”, rekao je za FT Valeri, 54-godišnji biznismen koji je bio u šopingu za Božić sa suprugom i sinom. “Čini mi se da se Ukrajinci ne plaše ničega nakon svih ovih godina”.

Aleksij Reznikov
Aleksij Reznikovfoto: Reuters

Ministar odbrane Aleksij Reznikov kaže da je relativno mirni odgovor Ukrajine na najnoviju rusku prijetnju odraz dugoročne prirode postojećeg sukoba između dvije zemlje.

Poput većine svojih zemljaka, Valeri je razočaran što je Ukrajina žrtva šire geopolitičke igre između Moskve i Vašingtona.

On kaže da Putin “igra na ivici” kako bi uplašio zapadne podržavaoce Kijeva da mu ne šalju dodatno naoružanje i ne prihvate inicijativu Ukrajine da se pridruži NATO-u.

“Mi smo samo pioni na šahovskoj tabli”, rekao je.

Rusija je juče zatražila da NATO povuče obećanje Ukrajini i Gruziji iz 2008. da će jednog dana postati članice i poručila da bi alijansa trebalo da obeća da neće raspoređivati oružje u zemljama koje se graniče sa Rusijom koje bi moglo da ugrozi njenu bezbjednost, prenio je Rojters.

Bajdenova odluka ove nedjelje da pristane na razgovore sa Putinom povodom zabrinutosti Rusije zbog daljeg širenja NATO-a, pojačala je sumnje Ukrajine da je vojno nagomilavanje Moskve samo oblik zastrašivanja prije nego aktivna vojna prijetnja.

“To je pokušaj Rusije da manipuliše Bajdenom da bi se smanjila američka podrška Ukrajini”, kaže za FT Aleksander Daniljuk, predsjedavajući Centra za odbrambene reforme sa sjedištem u Kijevu. “Bajden se ponaša onako kako Rusija želi da se ponaša”.

FT ocjenjuje da rusko zveckanje poružjem takođe služi da destabilizuje ukrajinsku vladu i podrije postpandemijski ekonomski oporavak.

U pokušaju da ohrabri investitore, predsjednik Volodimir Zelenski je na nedavnom sastanku sa poslovnim liderima umanjio rizike od totalne invazije.

“Predsjednik Zelenski nas uvjerava da su direktne strane investicije u Ukrajini bezbjedne”, rekao je Endi Hander, predsjednik Američke privredne komore u Ukrajini. “Kompanije posluju kao i obično, pokazuju pozitivne finansijske rezultate za ovu godinu.”

Zelenski tokom razgovora sa Bajdenom
Zelenski tokom razgovora sa Bajdenomfoto: Reuters

Ukrajinci možda nisu uzbunjeni, ali počinju da se pripremaju, piše FT.

“Mnogi iz hiljada dobrovoljaca koji su odigrali ključnu ulogu u potiskivanju 2014. vratiće se na prve linije fronta. Mnogi su se nedavno pridružili novoformiranim vladinim snagama teritorijalne odbrane”, kazala je Lada Roslicki, američka ekspertkinja za bezbjednost koja je na čelu konsultantske kuće “Black Trident” fokusirane na Ukrajinu.

Jedan biznismen koji živi u gradu blizu granice Ukrajine sa Rusijom rekao je za “Fajnenšl tajms” da razmišlja da se preseli zapadno u Kijev i eventualno negdje drugo u Evropi ako prijestonica padne.

Vladimir Nagorni razmišlja šta bi radio ove zime ako Putin odluči da napadne.

“Planiraću da branim svoju porodicu, neću skijati”, rekao je i dodao: “Zavisi kolika će to invazija biti”.

Ukrajini nedostaje vazdušna odbrana

Predsjednik Zelenski istovremeno pokušava da podstakne ukrajinske oružane snage, za svaki slučaj. Sastaje se sa vojnicima širom zemlje, paradirajući oklopnim vozilima i patrolnim čamcima koje su obezbijedile SAD.

FT piše da je ukrajinska vojska od 250.000 pripadnika bolje obučena i prekaljena u borbi. Takođe je bolje opremljena, sa zalihama američkih protivtenkovskih raketnih sistema “džavelin”, unaprijeđenih tenkova i oklopnih vozila. Ima i bespilotne letjelice “bajraktar” ​​turske proizvodnje koje su raspoređene protiv snaga koje podržava Rusija u Donbasu. Kijev planira da nabavi plovila i rakete iz Velike Britanije i Turske.

Iako je ruska vojska i dalje znatno jača od nje i po broju vojnika i po naoružanju, ukrajinska vojska se smatra sposobnijom da nanese gubitke snagama koje izvrše invaziju. Međutim, kako ističe FT, Ukrajini nedostaje vazdušna odbrana, zbog čega je izložena ruskim vazdušnim snagama i raketnim udarima. Neki analitičari kažu da je veća vjerovatnoća da bi ruski raketni udari uništili ukrajinsku imovinu, posebno njene dronove “bajraktar”, nego kopnena invazija.

Bonus video: