Jedinstven front protiv Rusije

Ministri spoljnih poslova SAD i Britanije upozorili da bi napad na Ukrajinu bio strateška greška sa ozbiljnim posljedicama

29168 pregleda 34 komentar(a)
Liz Tras i Entoni Blinken, Foto: POOL
Liz Tras i Entoni Blinken, Foto: POOL

Najbogatije svjetske demokratije nastojale su danas da predstave jedinstven front protiv agresije Rusije na Ukrajinu. Britanija je bila domaćin sastanka šefova diplomatije u sjevernom engleskom gradu Liverpul.

Samit Grupe 7, kojme su prisustvovali državni sekretar SAD Entoni Blinken i njegove kolege iz Francuske, Italije, Njemačke, Japana i Kanade, održan je usred međunarodne zabrinutosti da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu. Rusija demantuje da planira bilo kakav napad.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras sastala se sa Blinkenom u petak veče, kada su izrazili duboku zabrinutost zbog gomilanja ruskih trupa na granici Ukrajine, navedeno je u saopštenju ministarstva spoljnih poslova u Londonu.

Bilo kakav upad Rusije “bio bi strateška greška koja bi rezultovala ozbiljnim posljedicama”, navodi se u saopštenju.

“Moramo da se odbranimo od rastućih prijetnji neprijateljskih aktera i moramo se snažno udružiti da se suprotstavimo agresorima koji nastoje da ograniče slobodu i demokratiju”, rekla je Tras na početku sastanka. “Da bismo to uradili, moramo imati jači jedinstveni glas”.

Vašington šalje svog glavnog diplomatu za Evropu, pomoćnicu sekretara Karen Donfrid, u Ukrajinu i Rusiju od 13. do 15. decembra da se sastane sa visokim vladinim zvaničnicima.

Ministri spoljnih poslova su razgovarali i o drugim geopolitičkim temama i očekivalo se da upute zajednički poziv Iranu da ublaži svoj nuklearni program.

Svrha sastanka G7 “je da pokaže jedinstvo velikih ekonomija istomišljenika, da ćemo apsolutno biti jaki u našem stavu protiv agresije, protiv agresije u odnosu na Ukrajinu”, rekla je Tras novinarima uoči razgovora.

Britanija, koja trenutno predsjedava G7, poziva članice grupe da budu oštrije u odbrani “slobodnog svijeta”.

Tras je ranije ove nedelje rekla da Zapad mora biti svjestan opasnosti od suparničkih ideologija. Ona je kao primjer istakla ekonomske rizike zavisnosti Evrope od ruskog gasa i širu bezbjednosnu prijetnju koju predstavlja kineska tehnologija.

Bonus video: