Bajden: Rekao sam Putinu da će Rusija platiti strašnu cijenu ako napadne Ukrajinu

Sličnu poruku Moskvi uputili su ministri spoljnih poslova G7 nakon sastanka u Liverpulu

12787 pregleda 40 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u subotu da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu jasno poručio da će Rusija platiti "strašnu cijenu" i suočiti se s razornim ekonomskim posljedicama ako napadne Ukrajinu, a sličnu poruku Moskvi uputili su ministri spoljnih poslova G7 nakon sastanka u Liverpulu.

"Jasno sam dao do znanja predsjedniku Putinu da će, ako krene na Ukrajinu, ekonomske posljedice po njegovu ekonomiju biti razorne, razorne", rekao je Bajden novinarima nakon što je komentarisao smrtonosne oluje koje su poharale nekoliko američkih saveznih država.

Bajden je u subotu ponovio novinarima da slanje američkih vojnika u Ukrajinu u slučaju ruske invazije "nikada nije bilo na stolu", iako će SAD i NATO morati jačati istočno krilo NATO-a, piše Rojters.

Bajden je Putinu u utorak u dvosatnom telefonskom razgovoru rekao da će se položaj Rusije u svijetu značajno promijeniti ako napadne Ukrajinu, prenosi Hina.

Ministri spoljnih poslova G7 u subotu su poslali sličnu poruku Moskvi nakon susreta u Liverpulu, upozorili su je na "strašne posljedice" i pozvali je da se vrati za pregovarački sto.

Ukrajina optužuje Rusiju da gomila vojsku i priprema napad

Nova šefica njemačke diplomatije Analena Berbok rekla je da se G7 složio da se pregovore Kijeva i Moskve treba nastaviti u tzv. normandijskom formatu uz posredništvo Njemačke i Francuske, piše dpa.

Ministri financija G7 u ponedjeljak će održati virtuelni sastanak o ekonomskim problemima, uključujući inflaciju, a trebalo bi da razmotre i potencijalne sankcije protiv Rusije ako napadne Ukrajinu, rekli su zvaničnici.

Ukrajina optužuje Rusiju da gomila desetine hiljada vojnika uz granicu i priprema se za napad. Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu i SAD za destabilizujuće ponašanje i traži bezbjednosne garancije za vlastitu zaštitu.

Bonus video: