UN: Petnaest miliona tinejdžerki prisiljeno na seksualne odnose

U većini slučajeva, nasilnik je poznat žrtvi, odnosno riječ je o suprugu, dječku, članu porodice, prijatelju ili drugu iz odjeljenja
0 komentar(a)
silovanje, Foto: Shutterstock
silovanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2017. 16:04h

Najmanje 15 miliona tinejdžerki širom svijeta prisiljeno je na seksualne odnose, ali samo jedna od stotinu traži pomoć, saopštile su Ujedinjene nacije.

Najveća stopa seksualnog nasilja zabilježena je u Kamerunu, gdje je jedna od šest tinejdžerki primorana na seksualne odnose, navodi se u izvještaju Dječjeg fonda UN (Unicef), koji je ispitao podatke iz više od 40 zemalja, prenosi Tanjug.

U većini slučajeva, nasilnik je poznat žrtvi, odnosno riječ je o suprugu, dječku, članu porodice, prijatelju ili drugu iz odjeljenja, prenio je Rojters.

"Ideja o ženama koje su na raspolaganju muškarcima je značajan faktor koji pokreće iskustvo seksualnog nasilja nad djevojčicama", rekla je autorka izvještaja Klaudija Kapa za Fondaciju "Tomson Rojters".

Nasilje se kreće u rasponu od seksualne eksploatacije djece u turističkoj industriji Dominikanske Republike do seksualnog zlostavljanja na internetu na Filipinima.

U izvještaju se takođe ukazuje na projekte za borbu protiv nasilja, među kojima se navode časovi samoodbrane u školama u Malaviju.

Unicef navodi da su bolji zakoni za zaštitu djece i veća podrška socijalnih službi ključni za promjenu.

"Ono što se dokazalo da je naročito uspješno je saradnja sa vladama na razvoju nacionalnih akcionih planova koji pokušavaju da udruže različite sektore, poput edukacionog i pravosudnog sistema", navela je Kapa.

Unicef je upozorio da bi široko rasprostranjeno nasilje nad tinejdžerkama moglo da ugrozi svjetski napredak ka postizanju ciljeva održivog razvoja UN, odnosno plana da se okonča siromaštvo, glad, postigne ravnopravnost polova i zaštiti planeta do 2030. godine.

Bonus video: