Tajm proglasio Ilona Maska za ličnost godine

Mask je takođe osnivač i direktor raketne kompanije „Space X“, a predvodi i startap kompaniju „Neuralink“, koja se bavi čipovima predviđenim za ugradnju u mozak i suosnivač je Pejpala

6283 pregleda 8 komentar(a)
Mask, Foto: Reuters
Mask, Foto: Reuters

Direktor kompanije "Tesla" Ilon Mask je ličnost godine u izboru američkog magazina "Tajm".

Mask je takođe osnivač i direktor raketne kompanije „Space X“, a predvodi i startap kompaniju „Neuralink“, koja se bavi čipovima predviđenim za ugradnju u mozak i suosnivač je Pejpala.

Tržišna vrijednost Tesle ove godine je premašila bilion dolara (hiljadu milijardi), čime je postala vrednija od Forda i Dženeral Motorsa zajedno.

Edvard Felsental, urednik „Tajma“, naveio je kako je Mask imenovan osobom godine zbog donošenja rješenja za ključna pitanja s kojima se svijet suočava i vođstva u najizazovnijim društvenim transformacijama.

„Ličnost godine je oznaka uticaja, a rijetke su osobe koje imaju više uticaja od Maska na život na Zemlji, a možda i na život izvan Zemlje“, napisao je Felsental. „Tokom 2021. godine, Mask se istakao ne samo kao najbogatija osoba na svijetu već možda i kao najbogatiji primjer ogromne promjene u našem društvu“.

On je dodao da su Muskove avanture u svemiru na tragu prve osobe kojoj je „Time“ dodijelio tu titulu – Čarlsa Linberga, izabranog 1927. zbog prvog leta avionom preko Atlantskog okeana.

„Time“ ličnošću godine proglašava one koji su uticali na medijski prostor ili živote ljudi, bilo to na dobar ili loš način - titulu je 1938. dobio i Adolf Hitler, a Staljin čak dva puta, 1939. i 1942. godine.

Prošle godine tu su titulu dobili američki predsjednik Džo Bajden i potpredsjednica Kamala Haris. U prošlosti su osobom godine proglašavani i osnivač Amazona Džef Bezos i Fejsbuka Mark Zakerberg.

Ekološka aktivistkinja Greta Tunberg postala je najmlađa osoba koja je dobila ovu titulu 2019. kada je imala 16 godina.

Bonus video: