Blinken pozvao Kinu da prekine "agresivne akcije" u indo-pacifičkom regionu

Američki ministar, koji je insistirao na jačanju saveza sa državama regiona, obavezao se da će SAD "zaštititi pravo tih zemalja da izaberu sopstveni put, bez bilo kakvog pritiska ili zastrašivanja"

4534 pregleda 1 komentar(a)
Entoni Blinken, Foto: Reuters
Entoni Blinken, Foto: Reuters

Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je danas Kinu da prekine svoje "agresivne akcije" u indo-pacifičkom regionu.

"Odlučni smo da garantujemo slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, gdje agresivni postupci Pekinga ugrožavaju trgovinu vrijednu više od 3.000 milijarde dolara godišnje", rekao je Blinken u govoru na Univerzitetu Indonezije, gdje se nalazi u poseti u okviru turneje po regionu jugoistočne Azije.

Blinken je ponovo potvrdio privrženost Vašingtona "miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", gdje su tenzije između dvije svjetske ekonomije.

Američki ministar, koji je insistirao na jačanju saveza sa državama regiona, obavezao se da će SAD "zaštititi pravo tih zemalja da izaberu sopstveni put, bez bilo kakvog pritiska ili zastrašivanja".

Blinken je optužio Kinu da "polaže pravo na otvoreno more kao sopstvenu teritoriju", da "ugrožava otvoreno tržište kroz subvencije svojim državnim preduzećima" i da "odbija izvoz ili ukida sporazume sa zemljama čiju politiku osporava".

"Zemlje regiona žele da se to ponašanje promijeni, a i mi", dodao je šef američke diplomatije.

Peking smatra da je cjelokupno Južno kinesko more dio kineske teritorije, ali djelove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.

Poslije Indonezije, Blinken će boraviti u posjeti Maleziji i Tajlandu.

Bonus video: