Izrael: Siriji se ne smije dopustiti snabdijevanje hemijskim oružjem

"Imamo susjeda koji je već dokazao da ne oklijeva da koristi hemijsko oružje, čak i protiv sopstvenog naroda. Asad (predsjednik Sirije Bašar) ne smije imati hemijsko oružje", rekao je izraelski ministar

3983 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izraelski ministar zadužen za obavještajne službe Elazar Stern izjavio je danas da se Siriji ne smije dopustiti da se snabdije hemijskim oružjem posle novinskog izvještaja da je Izrael napao sirijska postrojenja sa takvim oružjem.

Stern u intervjuu za izraelski vojni radio nije direktno komentarisao izvještaj Vašington posta da je Izrael napao sirijska postrojenja dva puta, jednom ove i jednom prošle godine kako bi zaustavio nastojanja da ta zemlja obnovi zalihe hemijskog oružja.

On je međutim nagovijestio da Izrael neće prihvatiti takvo oružje u rukama svog neprijatelja na severu.

"Imamo susjeda koji je već dokazao da ne oklijeva da koristi hemijsko oružje, čak i protiv sopstvenog naroda. Asad (predsjednik Sirije Bašar) ne smije imati hemijsko oružje", rekao je izraelski ministar.

Izraelski zvaničnici odbili su da komentarišu izvještaj američkog lista.

Vojni komentatori u Izraelu su ocijenili da vrijeme objavljivanja takog izvještaja nije slučajno i podsjetili da su nedavno obnovljeni pregovori velikih sila s Iranom u pokušaju da se oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Iran ima bliske veze sa Sirijom i poslao je vojnike da podrže Asadove snage u građanskom ratu u Siriji koji traje već jednu deceniju.

Josi Jehošua prokomentarisao je u tiražnom Jediot ahronotu da Izrael ozbiljno misli da djeluje protiv razvoja nekonvencionalnog oružja svojih neprijatelja i da je to znak svim učesnicima od Irana do SAD.

Izrael se dugo protivio nuklearnom sporazumu iz 2015. godine kojim se ublažavaju ekonomske sankcije Iranu u zamjenu za ograničenja nuklearnog programa.

Umjesto toga, poziva na sporazum sa strožijim merama protiv iranskog nuklearnog programa, iranskog raketnog programa i podrške ekstremisičkim organizacijama, neprijateljima Izraela poput libanskog Hezbolaha. Izrael takođe podržava vojnu prijetnju Iranu.

Izraelski lideri vjeruju da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje, što ta zemlja poriče.

Vašington post je objavio da se jedan napad dogodio 8. juna i da su o tome izvjestili sirijski državni mediji, navodeći da je izveden iz vazduha kraj glavnog grada Damaska i u centralnoj provinciji Homs, te da je odgovorila sirijska protivvazdušna odbrana.

U zvaničnim medijima nije objavljeno šta je bila meta napada iako su se glasne eksplozije čule u Damasku.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja prati rat u Siriji je saopštila da su izraelski avioni pogodili vojne mete i da je ciljan između ostalog naučni centar za istraživanje u okolini sela Kirbet al Tineh sjeverozapadno od Homsa i skladište municije koje po svoj prilici pripada Hezbolahu južno od Homsa, a da je poginulo 11 vojnika, uključujući jednog pukovnika.

U nepotvrđenim izvještajima objavljenim u medijima bliskim Asadu, pukovnik Ajham Sulejman Ismail označen je kao vodeći hemičar u tom centru.

Posmatrači prilika su već dugo govorili da je taj centar opremljen za razvoj hemijskog, biološkog i drugog oružja.

Vjeruje se da je Izrael više puta napadao postrojenja povezana sa tim centrom.

Sirija se pridružila Konvenciji o hemijskom oružju u septembru 2013. godine, posle smrtonosnog hemijskog napada za koji je Zapad optužio Damask.

Do avgusta naredne godine vlada u Damasku je objavila da je završeno uništenje hemijskog oružja, ali su istražitelji Organizacije za zabranu hemijskog oružja tri napada 2017. godine pripisali Asadovim snagama. Ove godine je šefica UN za razoružanje Izumi Nakamicu rekla Savjetu bezbjednosti da objava Damaska o sirijskim zalihama hemijskog oružja i postrojenjima za proizvodnju posle skoro osam godina nije potpuna.

Bonus video: