povećanje pomorskog saobraćaja

Osim klimatskih promjena, na Arktiku još jedan problem – sve više smeća

Arktik se grije dvostruko brže od ostatka svijeta, pa topljenje leda koji je dugo prekrivao to područje otvara nove morske puteve

3841 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa Aljaske, Foto: Reuters
Detalj sa Aljaske, Foto: Reuters

Naučnici su upozorili da Arktik, uz postojeće posljedice klimatskih promjena, ima novi problem – smeće koje dolazi s povećanjem pomorskog saobraćaja kroz taj region.

Arktik se grije dvostruko brže od ostatka svijeta, pa topljenje leda koji je dugo prekrivao to područje otvara nove morske puteve. Istraživači su prošle godine zapazili da smeće zatrpava plaže Beringovog prolaza kod Aljaske.

„To je direktna posljedica povećanih pomorskih aktivnosti“, rekao je klimatolog Rik Toman iz Aljaskog centra za klimu, jedan od glavnih urednika izvještaja o Arktiku koje svake godine objavljuje državna agencija NOAA.

Otpad pokazuje „šta klimatske promjene omogućuju ljudima da rade u regionu“, kazao je Toman.

Između 2016. i 2019. broj ribarskih, teretnih i vojnih brodova koji prolaze regijom narastao je za 58 posto, a stručnjaci tvrde kako će saobraćaj još rasti paralelno s globalnim zagrijavanjem.

"S pomorskim saobraćajem dolazi i buka. Podvodne zvučne slike na Arktiku postale su bučnije, što je problem za morske sisare koji koriste zvuk za navigaciju i socijalizaciju", upozorava Toman.

Godišnji izvještaj, objavljen na konferenciji Američke geofizičke unije, govori i o najnižem nivou leda u proljeće ove godine, što je još jedan znak da klimatske promjene brzo mijenjaju Arktik.

Svjetska meteorološka organizacija potvrdila je da je prošle godine u sibirskom gradu Verhojansku zabilježen arktički temperaturni rekord od 38 stepeni.

“Stanovnici Arktika već osjete ogromne promjene“, rekla je koautorka izveštaja Ana Liljedahl.