Izrael: Pooštravanje kovid mjera, zabranjen ulazak nevakcinisanima u tržne centre

Po podacima ministarstva zdravlja više od 58 odsto Izraelaca starijih od pet godina je potpuno vakcinisano, oni su primili tri doze ili od imunizacije drugom dozom još nije prošlo pola godine

5166 pregleda 0 komentar(a)
Vakcinacija u Izraelu, Foto: Reuters
Vakcinacija u Izraelu, Foto: Reuters

Izraelci će, na osnovu odluke premijera Naftalija Beneta i ministra zdravlja Nicana Horovica, morati da pokažu dokument koji im omogućava ulazak u javne objekte, a dokaz je da su primili tri doze vakcine ili dvije doze ili se oporavili od kovida-19 u proteklih šest mjeseci.

Zelenu propusnicu neće morati da pokažu samo oni koji žele da uđu u šoping centre kada su im potrebne neophodne usluge.

Listu takvih usluga objaviće zdravstveni zvaničnici i vrhovni tužilac Izraela, prenijeli su izraelski mediji.

Izraelski lobi koji zastupa šoping centre se protivi odluci, ocijenivši je bezrazložnom.

Privremenu zelenu propusnicu koja važi 30 dana dobiće oni koji su primili prvu dozu vakcine.

Potrebno je da obije ove odluke odobri izraelski parlament, Kneset.

Profesor Ran Balicer, načelnik panela eksperta koji savjetuju ministarstvo zdravlja saopštio je u nedelju da više od 40 odsto Izraelaca ima malu zaštitu protiv soja omikron, što znači da značajan dio stanovnika od ukupno 9,3 miliona izložen riziku da se zarazi.

Po podacima ministarstva zdravlja više od 58 odsto Izraelaca starijih od pet godina je potpuno vakcinisano, oni su primili tri doze ili od imunizacije drugom dozom još nije prošlo pola godine.

Više od 32 odsto Izraelaca je nevakcinisano, a 9,3 odsto je primilo dve doze, ali je od tada prošlo šest meseci, a nisu dobili treću, buster dozu.

Bonus video: