zasnovana na zakonu iz 1871.

Vašington tužio ultradesničarske grupe zbog napada na Kapitol: To je bio koordinisani čin domaćeg terorizma

Na osnovu Zakona o Kju Kluks Klanu, poslanik demokrata Beni Tompson je još u februaru tužio „Ponosne momke“, „Čuvare zakletve“, Donalda Trampa i njegovog bivšeg advokata Rudija Đulijanija

3830 pregleda 0 komentar(a)
Napad na Kapitol, Foto: Shutterstock
Napad na Kapitol, Foto: Shutterstock

Slike napada na Kapitol još uvijek su svježe: akteri su ultradesničarske milicije „Ponosni momci“ i „Čuvar zakletve“. Američki administrativni okrug Vašington DC podnio je sada tužbu protiv ovih grupa.

Generalni tužilac Vašingtona, Karl A. Rasin, optužuje za zavjeru „Ponosne momke“ i po nasilju poznate „Čuvare zakletve“ i prebacuje im da su planirali, promovisali i učestvovali u napadu na Kapitol.

„Rezultat tog planiranja napada na Kapitol 6. januara, nije bio ni protest ni miting“, navodi se u žalbi. „To je bio koordinisani čin domaćeg terorizma. Od optuženih se traži da plate odštetu u neutvrđenom iznosu, uključujući i odštetu za policijske službenike povređene u nasilju.

Zakon o Kju Kluks Klanu

Radikalne pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa upale su na Kapitol pošto je tamo trebalo da bude ovjerena pobjeda demokrate Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima 3. novembra. U napadu je poginulo pet osoba, među kojima i jedan policajac.

Tužba grada Vašingtona zasnovana je na zakonu iz 1871. poznatom kao Zakon o Kju Kluks Klanu. Zakon je donesen da bi se suzbile rasističke grupe poput Kju Kluks Klana, koje su se protivile jednakosti crnaca nakon građanskog rata u SAD. Jedan član tog zakona zabranjuje zavjere osmišljene da spriječe nosioce funkcije da obavljaju svoje službene dužnosti.

Na osnovu Zakona o Kju Kluks Klanu, poslanik demokrata Beni Tompson je još u februaru tužio „Ponosne momke“, „Čuvare zakletve“, Donalda Trampa i njegovog bivšeg advokata Rudija Đulijanija.

Anketni odbor

Anketni odbor Predstavničkog doma takođe se bavi pozadinom napada na Kapitol. Poslanici ispituju, između ostalog, kakvu su ulogu u napadu imali Tramp i njegovo okruženje.

U ponedjeljak je odbor preporučio podizanje optužnice zbog nepoštovanja Kongresa protiv Marka Medousa, tadašnjeg šefa štaba Bele kuće. No, Medous je odbio da se odazove pozivu Odbora. Predstavnički dom je potom u srijedu izglasao podizanje optužnice protiv 62-ogodišnjaka – sa 222 glasova za i 208 protiv. Sada o tome mora da odluči Savezni tužilac odgovoran za prijestonicu Vašington, u konsultaciji sa Ministarstvom pravde.

Bivši glavni strateg Donalda Trampa, Stiv Benon u novembru je optužen za nepoštovanje Kongresa. Uticajni desničarski populista je takođe odbio da se pojavi pred Anketnim odborom kongresa.