EU suspenduje vojnu obuku zbog ruskih plaćenika

Misija se prekida zbog uticaja Vagner grupe na snage Centralnoafričke Republike

11273 pregleda 3 komentar(a)
EU alarmirana izvještajima da bi snage Vagnera mogle biti raspoređene i u Maliju, Foto: REUTERS
EU alarmirana izvještajima da bi snage Vagnera mogle biti raspoređene i u Maliju, Foto: REUTERS

Evropska unija je suspendovala svoju misiju obuke vojnika u Centralnoafričkoj Republici (CAR) iz straha da bi se ona mogla dovesti u vezu sa kršenjem međunarodnog prava od strane ruskih plaćenika, saopštila je danas ta misija.

Misija obuke Evropske unije u CAR (EUTM RCA) kaže da je savjetovala, edukovala i obučila više od 3.400 pripadnika snaga CAR od 2016. tokom njihove borbe da stabilizuju zemlju suočenu sa više pobuna.

Njen posao komplikuje prisustvo stotina ruskih operativaca, od kojih mnogi pripadaju ruskoj privatnoj vojnoj Vagner grupi, koja je stigla 2018. i radi u bliskoj koordinaciji sa vojskom CAR.

„Bile bi nam potrebne garancije da plaćenici Vagnera ne angažuju vojnike koje obučava EUTM u svojim operacijama,” izjavio je portparol EUTM RCA. „Trenutno nemamo odgovor.”

On je dodao da će EUTM nastaviti da savjetuje snage CAR.

Eksperti Ujedinjenih nacija kažu da pripadnici Vagnera u CAR vrše kršenja ljudskih prava, uključujući nasumična pogubljenja, proizvoljni pritvor i torturu.

EU je Vagneru uvela sankcije u ponedjeljak, optuživši tu grupu da sprovodi tajne operacije u ime ruske vlade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da Vagner ne predstavlja rusku državu niti je ona plaća. On je takođe kazao da privatni vojni plaćenici imaju pravo da rade svuda u svijetu sve dok ne krše ruski zakon.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u utorak saopštilo da su sankcije EU dio „zapadne histerije” i da one podrivaju nezavisnost afričkih i bliskoistočnih država, prenio je „Moskou tajms”.

„Histerija na Zapadu povodom ove teme pokazuje, prije svega, ljubomoru nekih evropskih gradova i država prema Africi i Bliskom istoku, čiji su suverenitet i nezavisnost bili primorani da priznaju,” navedeno je u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Evropsku uniju su uzbunili izvještaji da bi snage Vagnera mogle biti raspoređene i u Maliju, da pomognu tamošnjoj vladi u borbi protiv islamističkih militanata povezanih sa Al kaidom i Islamskom državom, piše Rojters.

Francuska, bivša kolonijalna sila u CAR i Maliju, ima dugogodišnje vojne veze širom frankofone Afrike. Analitičari vide raspoređivanje Vagnera kao dio ruske strategije koja je djelimično usmjerena na njihovo podrivanje, dodaje Rojters.

Sjedinjenje Države su danas saopštile da su „alarmirane” mogućim raspoređivanjem Vagnera u Maliju. Vlasti Malija su odbile da posebno komentarišu izvještaje o Vagneru, sali su saopštile da imaju pravo da sarađuju sa bilo kojim bezbjednosnim partnerom kojeg odaberu.

Bonus video: