Izrael dozvolio selektivni ulaz u zemlju zbog vjerskog turizma: Hrišćani optužili državu za diskriminaciju

Očekuje se da grupe iz SAD dođu naredne nedelje, između ostalog, pod uslovom da su učesnici u potpunosti vakcinisani. Za sada, međutim, restrikcije ostaju na snazi za strane turiste, uključujući hrišćanske hodočasnike koji po tradiciji posjećuju Jerusalim, Nazaret i Vitlejem, biblijski grad na Zapadnoj obali u kome se po hrišćanskom vjerovanju rodio Isus

2517 pregleda 0 komentar(a)
Vitlejem, grad koji "živi" od vjerskog turizma, Foto: Shutterstock
Vitlejem, grad koji "živi" od vjerskog turizma, Foto: Shutterstock

Portparol hrišćanckih crkava u Svetoj zemlji Vadi Abunasar u optužio je Izrael za diskriminaciju hrišćanskih turista tokom hrišćanskih praznika.

Izrael je u novembru zatvorio granice za strane turiste zbog širenja novog soja korona virusa, ali je ove nedelje donijeta odluka da se napravi izuzetak i omogućio dolazak mladim Jevrejima iz cijelog svijeta, u okviru popularnog programa nazvanog "Pravo rođenja".

Očekuje se da grupe iz SAD dođu naredne nedelje, između ostalog, pod uslovom da su učesnici u potpunosti vakcinisani. Za sada, međutim, restrikcije ostaju na snazi za strane turiste, uključujući hrišćanske hodočasnike koji po tradiciji posjećuju Jerusalim, Nazaret i Vitlejem, biblijski grad na Zapadnoj obali u kome se po hrišćanskom vjerovanju rodio Isus.

Portparol hrišćanskih crkava je objavio sinoć na društvenim mrežama da "rasnu diskriminaciju nikada ne bi trebalo prihvatiti". Apelovao je na izraelske vlasti da se odnose jednako prema onima koji žele da posjete tu zemlju bez diskriminacije između religija.

Jedan zvaničnik Rimokatoličke crkve rekao je da je šokiran zbog izraelske odluke, te da je ona zajedno sa drugim crkvama, apelovala na Ministarstvo turizma Izraela da dopusti hodočasnicima da dođu za praznike.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Izraela koje nadgleda ulazak u zemlju je objavilo da odluka o zabrani dolaska stranih turista ostaje na snazi, ali je dodalo da ima izuzetaka uključujući program "Pravo rodjenja".

Kako je navedeno, uskoro će se razmotriti mogućnost još nekih izuzetaka, ali se detalji ne znaju.

Zabrana putovanja nanijela je veliku štetu turizmu u Izraelu i zvaničnici u Vitlejemu čija se ekonomija uveliko oslanja na hrišćanske posjetioce su rekli da su restrikcije uništile prazničnu sezonu drugu godinu zaredom.

Na Zapadnoj obali, na kojoj se nalazi taj grad nema aerodroma i većina stranih turista ulazi iz Izraela.

Bonus video: