Zbog krize sa gasom rekordna potražnja za ugljem u svijetu

Istorijski visok nivo proizvodnje električne energije iz uglja ove godine je zabrinjavajući znak koliko je svijet daleko od napora da smanji emisije zagađenja", kazao je direktor IEA Fatih Birol

897 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Energija dobijena iz uglja na putu je da ove godine dostigne novi globalni rekord nakon ekonomskog oporavka koji bi mogao dovesti svjetsku potražnju za tim energentom na najviši nivo do sada 2022. godine, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Upotreba energije dobijene iz uglja smanjila se za četiri odsto u 2020. pošto je pandemija izazvala globalno ekonomsko usporavanje, ali je IEA otkrila da je potražnja za električnom energijom ove godine nadmašila rast u niskougljeničnim izvorima, što je dovelo do toga da se mnoge bogate ekonomije više oslanjaju na elektrane na fosilna goriva.

Količina električne energije proizvedene iz elektrana na ugalj porasla je za devet odsto ove godine nakon povećanja tražnje za fosilnim gorivima kako bi se podstakao oporavak od korona krize, stoji u izvještaju.

Globalna kriza u snabdijevanju gasom, koja je izazvala rekordno visoke cijene širom svijeta, takođe je pomogla da se ponovo pokrene potražnja za ugljem, navodi se u izvještaju IEA, a kako prenosi RTS.

Agencija je otkrila da je globalna potražnja za ugljem, uključujući proizvodnju cementa i čelika, porasla za šest odsto ukupno ove godine.

Iako ukupna potražnja ne dostiže rekordne nivoe potražnje za gorivom iz 2013. i 2014. godine, IEA je upozorila da bi bez intervencije politike taj nivo mogao biti nadmašen sljedeće godine.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, rekao je da je "ugalj najveći pojedinačni izvor globalnih emisija ugljenika, a istorijski visok nivo proizvodnje električne energije iz tog energenta ove godine je zabrinjavajući znak koliko je svijet daleko od napora da smanji emisije zagađenja".

"Bez snažnih i trenutnih akcija vlada da se pozabave emisijama uglja - na način koji je pravedan, pristupačan i siguran za one koji su pogođeni imaćemo male šanse, ako ih uopšte ima, da ograničimo globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa", kazao je Birol.

Izvještaj dolazi nedjeljama nakon završetka klimatskih pregovora Cop26, koji su se završili žestokim neslaganjem oko obećanja da će se odustati od upotrebe uglja.

Bonus video: