NATO postavlja uslove za saradnju na bezbjednosnoj ponudi s Rusijom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je kazao da je 30 zemalja NATO-a "jasno stavilo do znanja da su, ukoliko Rusija preduzme konkretne korake za smanjenje tenzija, spremne da rade na jačanju mjera za izgradnju povjerenja"

3120 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg postavio je danas uslove za rad sa Rusijom na novom bezbjednosnom predlogu i ponudio da radi sa Moskvom na izgradnji novog međusobnog povjerenja radi ublažavanja tenzija oko Ukrajine.

Rusija je podnijela nacrt dokumenata s bezbjednosnim planovima o kojima želi da pregovara sa SAD i njihovim saveznicima iz NATO. Nisu poznati detalji nacrta ali Kremlj kaže da je visoki ruski izaslanik spreman da otputuje na razgovore u neutralnu zemlju.

Stoltenberg je rekao da je primio dokumente i da će svaki dijalog sa Rusijom takođe morati da se bavi zabrinutošću NATO-a u vezi sa ruskim akcijama, da bude zasnovan na ključnim principima i dokumentima evropske bezbjednosti i da se odvija u konsultaciji sa evropskim partnerima NATO poput Ukrajine.

On je dodao da je 30 zemalja NATO-a "jasno stavilo do znanja da su, ukoliko Rusija preduzme konkretne korake za smanjenje tenzija, spremne da rade na jačanju mjera za izgradnju povjerenja".

Američki obavještajni izvori navode da je Rusija razmjestila 70.000 vojnika blizu Ukrajine i da je moguće da se priprema za invaziju početkom sljedeće godine.

Moskva negira da planira novi napad na Ukrajinu.

Izaslanici NATO sinoć su upozorili da ozbiljno procjenjuju implikacije trenutne situacije po bezbjednost alijanse i da su spremni da ako je neophodno pojačaju svoje prisustvo u istočnoj Evropi, u blizini Rusije.

Bonus video: