Kim Džong Un vlada deceniju: Ni naznaka pobune, kontrola svakog detalja života u Sjevernoj Koreji

Analitičarka Dujeon Kim kaže da sjevernokorejski vladar "usrećuje elite koje podupiru moć porodice Kim". "Sa druge strane, brutalno se nameće lojalnost ostalih, a eventualne prijetnje se eliminišu kaznama"

12550 pregleda 17 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Mladi diktator Kim Džong Un već punu deceniju vlada Sjevernom Korejom. Uz čvrstu ruku tamo nema ni naznaka pobune. Glavna dilema za njega, kažu stručnjaci, jeste koliko može da popravi ekonomsko stanje, a da zadrži vlast.

Deset godina poslije iznenadne smrti Kima Džong Ila sjevernokorejski režim pompezno slavi prethodnog vođu, ali i njegovog sina i nasljednika.

Kim Džong Un već punu deceniju diktatorski upravlja jednom od najizolovanijih zemalja svijeta.

Državne novine pune su omaža bivšem vladaru, galerije prikazuju njegova dostignuća, ali je komemoracija iskorišćena i za zaklinjanje na vjernost njegovom sinu.

"Njegov najveći izazov nadalje biće ekonomski oporavak i modernizacija", kaže Dujeon Kim, ekspertkinja za region iz Centra za novu američku bezbjednost. "Ali, vjerovatno će naći načine da spremi sebi politički zaklon za svaki eventualni neuspjeh, i buditi osjećaj odgovornosti i patriotizma u narodu."

Strelovit uspon

Kim Džong Il je, prema izvještajima, umro 17. decembra 2011. godine zbog srčanog udara tokom putovanja ličnim vozom. Povorka sa kovčegom prošla je zavijanim ulicama Pjongjanga jedanaest dana kasnije.

Sve oči su bile uprte u tada 29-godišnjeg Kima Džong Una, koji je preuzeo diktatorski tron. Posmatrači su na snimcima vidjeli zbunjenog mladića, koji svakako nije očekivao da će tako mlad morati da nastavi očevim stopama.

Ali, poznavaoci Sjeverne Koreje su ostali iznenađeni kako je mladi Kim zgrabio sve konce. Danas ga državni mediji opisuju kao "Velikog vođu", što je titula rezervisana za njegovog djeda Kima Il Sunga, osnivača države.

Samo dvije godine pošto je preuzeo kormilo, Kim Džong Un je naredio pogubljenje svog ujaka koji je imao bitno mjesto u aparatu moći. Pretpostavlja se da Kim stoji iza ubistva svog polubrata na aerodromu u Kuala Lumpuru 2017. godine.

Svijet su obišle slike Kimovih sastanaka sa Donaldom Trampom i južnokorejskim predsjednikom Munom Džae Inom.

Ali, možda i najvažnije, Kim Džong Un je do sada izbjegao sudbinu mnogih diktatora protiv kojih su organizovane pobune ili puč, da bi na kraju bili nasilno zbačeni. To Kim izbjegava čvrstom rukom i kontrolom svakog detalja života u Sjevernoj Koreji.

Izolacija ili otvaranje?

Analitičarka Dujeon Kim kaže da sjevernokorejski vladar "usrećuje elite koje podupiru moć porodice Kim". "Sa druge strane, brutalno se nameće lojalnost ostalih, a eventualne prijetnje se eliminišu kaznama."

Kako za Dojče vele (DW) kaže Leif-Erik Izli, profesor međunarodnih odnosa sa univerziteta u Seulu, u vrijeme blagog otopljavanja odnosa sa južnim susjedom i SAD, Kim je mogao da vidi da ono malo blagostanja u njegovu zemlju dolazi sa međunarodnom trgovinom.

"Nakon pandemije, pojačaće se dilema diktatora kako da slijedi put ekonomskog rasta dok održava političku kontrolu", kaže profesor.

Premda mu je fokus na ekonomiji, Kim je prvi sjevernokorejski diktator koji raspolaže hidrogenskom bombom. Ona je razvijena uz misteriozne testove, a danas poznavaoci prilika procjenjuju da Pjongjang ima između 15 i 60 takvih razornih bojevih glava.

"Čak i ako Pjongjang odabere da ostane u potpunoj izolaciji dok pandemija ne popusti, Sjeverna Koreja je i ranije pokazala da je otporna, preživljavajući ogromnu glad devedesetih godina. Kina će uvijek pomagati da se ta zemlja održi iznad vode", kaže Dujeon Kim i zaključuje:

"Mislim da će Kim Džong Un vladati još nekoliko decenija ako ga zdravlje posluži."

Bonus video: