Značajan rast broja Amerikanaca koji se ne smatraju vjernicima

Istraživanje pokazuje da je sekularni pomak najveći među protestantima, dok se kod katolika posljednjih godina populacija i dalje stabilno drži religije

2211 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj Amerikanaca koji se ne smatraju vjernicima značajno raste, pokazalo je istraživanje Pju riserča (Pew Research) sprovedeno na četiri hiljade ispitanika.

Oko 29 odsto odraslih Amerikanaca danas se ne veže ni za jednu vjeru, prema rezultatima studije objavljene ove sedmice. Prije 14 godina bilo ih je 16 odsto, prenosi agencija Frans Pres.

U Americi, domu moćne, desne političke frakcije hrišćana, dominantna religija i dalje je hrišćanstvo. Ipak, broj vjernika značajno pada, pokazuju rezultati Pjua. Čak 78 odsto odraslih Amerikanaca 2007. se deklarisalo hrišćanima, a sad ih je 63 odsto, prenosi Hina.

Pju je one koji se ne smatraju vjernicima, pa se opisuju kao agnostici, ateisti i 'ništa određeno', počeo u statistikama voditi 2007. godine.

Sve više ateista i agnostika, posebno među mladima

Tad je bilo pet hrišćana na svaku osobu koja se izjašnjavala kao agnostik ili ateista, dok ih je danas samo dvostruko više, naglasili su istraživači. Pju nije dao razloge za taj trend, ali on je u skladu s raširenim napuštanjem hrišćanstva širom Zapada, piše Frans pres.

U 2019. trend porasta broja agnostika ili ateista bio je posebno izražen među mlađim osobama, navodi Pju. Istraživanje pokazuje da je sekularni pomak najveći među protestantima, dok se kod katolika posljednjih godina populacija i dalje stabilno drži religije.

Anketa je sprovedena na gotovo četiri hiljade ispitanika između maja i avgusta ove godine.

Bonus video: