Iran: Revolucionarna garda održala vojnu vježbu usred napetosti oko nuklearnog programa

U petodnevnoj vježbi učestvuju vazdušna divizija, kopnene trupe i pomorske snage, navedeno je u izvještaju, a pomorske snage su spremne za manevre u strateškom Ormuskom moreuzu, kroz koji se odvija gotovo 20 odsto svjetskog transporta nafte

2791 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iranska paravojna Revolucionarna garda organizovala je danas veliku vojnu vježbu na jugu zemlje usred pojačanih tenzija oko nuklearnog programa Teherana, javila je državna televizija.

U petodnevnoj vježbi učestvuju vazdušna divizija, kopnene trupe i pomorske snage, navedeno je u izvještaju, a pomorske snage su spremne za manevre u strateškom Ormuskom moreuzu, kroz koji se odvija gotovo 20 odsto svjetskog transporta nafte.

Vojna vježba dolazi nekoliko dana pošto su pregovori u Beču za spasavanje iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. prekinuti zbog pauze da se dozvoli iranskom pregovaraču povratak na konsultacije poslije runde obilježene tenzijama zbog novih zahtjeva iz Teherana.

Izrael je više puta prijetio jednostranom akcijom protiv iranskog nuklearnog programa.

General Golamali Rašid, komandant Garde, obećao je oštar odgovor na bilo kakvu izraelsku vojnu akciju protiv Irana.

Iranske snage će bez odlaganja pokrenuti "razorni napad na sve baze, centre, puteve i prostor koji se koriste za izvođenje napada", rekao je on, a prenijela je novinska agencija Mehr.

"Svaka prijetnja iranskim nuklearnim i vojnim bazama od strane cionističkog režima nije moguća bez podrške Sjedinjenih Država", rekao je on.

Ranije danas, mještani Bušera koji se nalazi na oko 700 kilometara južno od Teherana, prijavili su da su vidjeli svjetlo na nebu i čuli jaku eksploziju u blizini nuklearne elektrane Bušer.

Ranije ovog mjeseca iranska protivvazdušna odbrana ispalila je usred noći projektile u blizini nuklearnog objekta, navodeći da je riječ o vojnoj vežbi u kojoj je testiran odbrambeni sistem zemlja-vazduh.

Bonus video: