Parlamentarni izbori u Hongkongu: Ubjedljiva većina propekinških kandidata, rekordno niska izlaznost

Prema novim zakonima, broj direktno izabranih poslanika smanjen je sa 35 na 20, iako je broj mjesta u parlamentu povećan 70 na 90. Većinu poslanika imenovala su uglavnom propekinška tijela, osiguravajući da oni čine većinu zakonodavnog tijela

3074 pregleda 3 komentar(a)
Keri Lam, Foto: Reuters
Keri Lam, Foto: Reuters

Propekinški kandidati osvojili su ubjedljivu većinu na parlamentarnim izborima u Hongkongu, pobjedivši umerene i nezavisne kandidate na prvim izborima nakog što je Peking usvojio izmene i dopune gradskih izbornih zakona prema kojima su samo "patriote" mogle da se kandiduju.

Liderka Hong Konga Keri Lam rekla je danas na konferenciji za novinare da je zadovoljna izborima uprkos odzivu birača od 30,2 odsto, najnižem od kada su Britanci vratili Hong Kong Kini 1997. godine.

Ona je rekla da je broj upisanih birača 92,5 odsto, što je rekordan nivo u odnosu na izbore 2012. i 2016. godine, kada je bilo registrovano oko 70 odsto.

Navela je da je na izborima glasalo 1,53 miliona birača što, kako je ocijenila, pokazuje podršku "poboljšanom izbornom sistemu".

Prema novim zakonima, broj direktno izabranih poslanika smanjen je sa 35 na 20, iako je broj mjesta u parlamentu povećan 70 na 90. Većinu poslanika imenovala su uglavnom propekinška tijela, osiguravajući da oni čine većinu zakonodavnog tijela.

Opozicioni tabor kritikovao je izbore, a najveća prodemokratska stranka, Demokratska stranka, nije imala nijednog kandidata prvi put od 1997. godine.

Bonus video: