Odgovor Kine: Sankcije za četiri člana američke vladine Komisije za međunarodnu vjersku slobodu

Vašington je zabranio uvoz dobara iz te oblasti koje su, moguće, proizvedene prinudnim radom, dok aktivisti pozivaju na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u februaru

1466 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je objavila danas da uvodi sankcije za četiri člana američke vladine Komisije za međunarodnu vjersku slobodu kao odgovor na kazne uvedene kineskim zvaničnicima zbog pritužbi oko zloupotreba u oblasti Sinđang.

Uzajamne sankcije će dodatno povećati tenzije oko Sinđijanga, navodi agencija AP.

Vašington je zabranio uvoz dobara iz te oblasti koje su, moguće, proizvedene prinudnim radom, dok aktivisti pozivaju na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u februaru.

Kina demantuje optužbe a još ranije je objavila pozive za bojkot stranih brendova odjeće i obuće.

Predsjednici američke komisije i troje članova imaju zabranu posjete kopnenom delu Kine, kao i Hongkongu i Makauu, i sva njihova imovina u Kini će biti zamrznuta, rekla je porptarolka Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Džao je navela da se sankcije odnose na predsjedavajujuću tom komisijom Nejdin Maenza, njenog zamenika Nurija Turkela i članove Anurimu Bargava i Džejmsa Kara.

Kina je zaprijetila da će uzvratiti, još 10. decembra, kada je američko ministarstvo finansija, objavilo sankcije za dva kineska zvaničnika optužena za umiješanost u represiju Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina u Sinđangu. Peking se optužuje za masovna zatvaranja, prinudne abortuse i druge zloupotrebe u toj oblasti.

Bonus video: