Bjelorusija i Poljska "guraju" izbjeglice naprijed-nazad preko svojih granica

"Intervjuisani su opisali strašne uslove s obje strane granice, sa ograničenim ili nikakvim pristupom hrani, čistoj vodi i skloništu od niskih zimskih temperatura", rekla je predstavnica UNHCR Elizabet Trosel

4076 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bjelorusija i Poljska guraju izbjeglice naprijed-nazad preko svojih granica i dostavljaju im malo hrane, čiste vode ili sklonište, saopšteno je iz kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava.

Obje države su pozvane da se pozabave tom užasnom situacijom.

Portparol kancelarije UN za ljudska prava potvrdio je da su izbjeglice, koje je tim UN za ljudska prava intervjuisao tokom posjete Poljskoj u periodu od 29. novembra do 3. Decembra, kazali su da su bili izloženi nasilju ili prijetnjama u Bjelorusiji i da su bili gladni i promrzli, prenosi Rojters.

"Intervjuisani su opisali strašne uslove s obje strane granice, sa ograničenim ili nikakvim pristupom hrani, čistoj vodi i skloništu od niskih zimskih temperatura", rekla je predstavnica UNHCR Elizabet Trosel.

Prema njenim riječima, većina je potvrdila da su ih, dok su bili u Bjelorusiji, tukle ili im prijetile tamošnje snage bezbjednosti, zahtijevajući novac za hranu i vodu i tjerajući ih da pređu preko granice.

Bjeloruski i poljski zvaničnici nijesu za sada odgovorili na pitanja izvještača Rojtersa povodom tih tvrdnji.

Bonus video: