Putin: Šta SAD rade na našem pragu?

Ruski predsjednik poručio da bi na agresivno ponašanje Zapada mogao odgovoriti “vojno-tehničkim mjerama”

8346 pregleda 6 komentar(a)
Putin i Šojgu juče na vojnoj izložbi, Foto: SPUTNIK
Putin i Šojgu juče na vojnoj izložbi, Foto: SPUTNIK

Predsjednik Vladimir Putin rekao je juče da Rusija nema prostora za povlačenje u sporu sa Sjedinjenim Državama oko Ukraijine i da će biti primorana na oštar odgovor ukoliko Zapad ne odbaci “agresivnu” stretegiju.

Putin je to rekao u obraćanju vojnim zvaničnicima dok Rusija vrši pritisak za hitan odgovor SAD i NATO na predloge koje je iznijela prošle nedjelje za niz obavezujućih garancija od Zapada.

”Šta SAD rade u Ukrajini na našem pragu ... I trebalo bi da shvate da nemamo gdje više da se povučemo. Mislite da ćemo sjedjeti skrštenih ruku?” rekao je Putin, a prenio Rojters.

”Ako se nastavi agresivni pravac naših zapadnih kolega, odgovorićemo adekvatnim vojno-teničkim mjerama i reagovati oštro na neprijateljske korake”.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ranije je upozorio da bi Rusija mogla rasporediti nuklearne rakete srednjeg dometa u Evropi u odgovoru na ono što vidi kao planove NATO-a da učini isto.

Američki zvaničnici razmatraju oštre mjere kontrole izvoza kako bi poremetili rusku ekonomiju ako Putin napadne Ukrajinu, rekao je Rojtersu jedan zvaničnik administracije Džoa Bajdena.

Te mjere bi mogle spriječiti Rusiju da uvozi pametne telefone, ključne djelove aviona i automobila i materijale iz mnogih drugih sektora. Mogle bi imati veliki uticaj na ruske potrošače, industrijske operacije i zapošljavanje, rekao je taj zvaničnik.

Rusija odbacuje optužbe Ukrajine i SAD da možda sprema invaziju na Ukrajinu već narednog mjeseca. Ona je zatražila garancije od Zapada, uključujući obećanje da neće sprovoditi vojne vježbe u istočnoj Evropi - jer njenoj bezbjednosti prijeti jačanje veza Ukrajine i NATO-a i mogućnost da rakete zapadne vojne alijanse budu raspoređene protiv nje na ukrajinskoj teritoriji.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u petak da je spreman na “direktne razgovore, oči u oči, u bilo kojem formatu” sa Rusijom. Međutim, Moskva je više puta poručila da ne vidi svrhu takvog sastanka a da nije jasan dnevni red.

Kremlj je saopštio da je Putin u telefonskom razgovoru sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom naglasio da bi ponovno sazivanje četvoročlane Normandijske grupe - koja okuplja lidere Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke - zahtijevalo konkretne korake Kijeva u primjeni postojećih mirovnih sporazuma. Ukrajina kaže da su Rusija i njeni zatupnici ti koji odbijaju da se založe za rješavanje krize.

Karen Donfrid, glavni diplomata Stejt departmenta za Evropu, rekla je novinarima da je Vašington spreman na bilateralnu saradnju sa Moskvom, preko Savjeta NATO-Rusija koji se posljednji put sastao 2019, i preko Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju. Ona je izjavila da će SAD, u međuvremenu, nastaviti da šalju vojnu opremu i zalihe Ukrajini narednih nedjelja i mjeseci, čemu se Moskva snažno protivi.

”Kao što je predsjednik Bajden rekao predsjedniku Putinu, ukoliko bi Rusija izvršila novu invaziju na Ukrajinu, obezbijedili bismo dodatni odbrambeni materijal Ukrajini mimo onoga što već spremamo da im pošaljemo”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će alijansa nastojati da održi ozbiljne razgovore sa Moskvom početkom sljedeće godine.

Pentagon odbacio Šojguove tvrdnje o američkim plaćenicima

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je više od 120 pripadnika američkih vojnih privatnih kompanija aktivno na istoku Ukrajine i da pripremaju “provokaciju” koja uključuje hemijske supstance. On nije predočio nikakve dokaze za tu tvrdnju, koju je portparol Pentagona Džon Kirbi odbacio kao “potpunu izmišljotinu”.

Rusija je tokom krize slala različite poruke, od oštre retorike preko poziva na dijalog do opasnih upozorenja, a Rjabkov je više puta uporedio situaciju sa kubanskom raketnom krizom 1962. kada se svijet našao na ivici nuklearnog rata.

Mnogi njeni zahtjevi, uključujući blokadu članstva Ukrajine u NATO-u i povlačenje američkih i drugih savezničkih trupa iz istočne Evrope, nisu prihvatljivi za Vašington i njegove partnere. Međutim, kako ocjenjuje Rojters, njihovo potpuno odbacivanje bi rizikovalo zatvaranje bilo kakvog prostora za dijalog i pogoršalo krizu.

Bonus video: