"nisu zeleno svijetlo koje treba slaviti kao što se predviđa"

SZO: Nijedna zemlja ne može da izađe iz pandemije sa buster dozama antikovid vakcina

"Važno je sjetititi se da je velika većina hospitalizovanih i umrlih među osobama koje nisu vakcinisane, a ne onima koji nisu dobili buster dozu", rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije

4853 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorio je danas da ne treba gajiti iluziju da je dovoljno dati stanovništvu buster doze vakcina da se izađe iz pandemije Kovida-19.

"Ni jedna zemlja ne može da izađe iz pandemije buster dozama i buster doze nisu zeleno svijetlo koje treba slaviti kao što se predviđa", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na konferenciji za novinare u Ženevi.

Neselektivni programi sa dodatnim buster dozama imaju sve šanse da produže pandemiju prije nego da je okončaju time što se raspoložive doze vakcina preusmjeravaju ka zemljama koje već imaju visoku stopu vakcinacije, čime se daju veće mogućnosti virusu da se širi i mutira, rekao je Tedros.

"Važno je sjetititi se da je velika većina hospitalizovanih i umrlih među osobama koje nisu vakcinisane, a ne onima koji nisu dobili buster dozu", rekao je on.

"I treba biti vrlo jasan oko činjenice da vakcine ostaju efikasne protiv delta soja kao i i protiv omikron soja", rekao je on.

Prema odboru stručnjaka SZO za vakcionacionu politiku (SAGE), najmanje 126 zemalja već je dalo instrukcije za davanje buster doze vakcine, ili za dodatnu vakcinaciju, na primer djece, a njih 120 već je počelo kampanje u tom smislu.

U velikoj većini radi se o bogatim zemljama ili zemljama sa srednjim prihodima dok ni jedna siromašna zemlja još nije uvela program dodatnog vakcinisanja, naveo je taj odbor SZO u saopštenju objavljenom danas.