”Pokušaj da izbrišu krvavo poglavlje”

Univerzitet u Hong Kongu uklonio statuu posvećenu stradalima na Tjenanmenu

4019 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Najstariji univerzitet u Hong Kongu i vlasti grada su na meti optužbi da prekrajaju istoriju nakon što su uklonile statuu podignutu u čast stradalih tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989.

Uklanjanje spomenika sa mjesta, gdje je stajao skoro 25 godina, događa se u trenutku kada Peking intenzivira gušenje političkog nezadovoljstva u Hong Kongu. Statua Stub srama, visoka osam metara, rad danskog skulptora Jensa Galšiota, bila je jedan od rijetkih preostalih javnih spomenika u Hong Kongu posvećena krvavom gušenju protesta, koji su tabu tema u kontinentalnoj Kini. Statua se nalazila u na prostoru Univerziteta Hong Konga od 1997. godine, kada je Britanija predala grad Kini.

”Ovo je simbolično važan potez, koji je u skladu sa mnogim nedavnim tužnim postupcima, poput uklanjanja postera sa zidova univerziteta”, kazao je Džefri Vaserstrom, istoričar moderne Kine na Univerzitetu u Kaliforniji. “Stalno nešto uklanjaju; predmete sa univerziteta, a nestaju i ljudi koji idu u egzil ili ih šalju u zatvore. U tom procesu takođe nestaje - ili se u najmanju ruku dramatično smanjuje - osjećaj da se univerziteti u Hong Kongu radikalno razlikuju od onih u kontinentalnoj Kini”.

Skulptor Galšiot je kazao da je “šokiran i tužan” zbog ovakvog razvoja događaja. “Tražio sam od univerzitetskih vlasti da mi dozvole da dođem i lično preuzmem statuu, ali mi nijesu odgovorili”, kazao je on. “Ukoliko unište moje djelo, tražiću nadoknadu i zahtijevati da preostale djelove vrate u Evropu”.

Uklanjanje skulpture osudili su i disidenti i aktivisti iz inostranstva. “Iskoristili su ovaj gnusni čin u pokušaju da izbrišu ovo krvavo poglavlje istorije”, objavio je na Fejsbuku Vang Dan, jedan od lidera studenata sa Tjenanmena koji sada živi u SAD.

Bonus video: