Benet: Izreal se ne protivi dobrom nuklearnom sporazumu Irana i svjetskih sila, sumnjam u takav ishod pregovora

Benet je to rekao za izraelski vojni radio, dan posle obnove pregovora u Beču o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine i ponovio da njegovu zemlju ne obavezuje nijedan takav dukument, ostavljujući prostora da se vojno manevriše

2687 pregleda 0 komentar(a)
Benet, Foto: Reuters
Benet, Foto: Reuters

Premijer Izraela Naftali Benet je danas izjavio da se ne protivi "dobrom" nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila, ali je izrazio sumnju da će to biti ishod pregovora koji su u toku.

Benet je to rekao za izraelski vojni radio, dan posle obnove pregovora u Beču o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine i ponovio da njegovu zemlju ne obavezuje nijedan takav dukument, ostavljujući prostora da se vojno manevriše.

On smatra da može doći do dobrog sporazuma, ali da se u ovom trenutku ne očekuje da se to desi jer je, kako je rekao, "potreban mnogo čvršći stav".

Izraelski premijer je porekao tvrdnje svog prethodnika Benjamina Netanjahua da je pristao na politiku “bez iznenađenja” sa Vašingtonom, što znači da otvoreno govori o vojnim namjerama u odnosu prema Iranu sa svojim najvećim saveznikom koji bi ga mogao potencijalno sprečiti u tome.

"Izrael će uvijek zadržati pravo da djeluje i da se brani sam", rekao je Benet.

Jevrejska država sa zabrinutošću prati pregovore evropskih zemalja, Rusije i Kine u proteklim nedeljama.

Teheran je u tim pregovorima zauzeo čvrst stav, sugerišući da bi sve o čemu se pregovoralo u prethodnim rundama trebalo ponovo razmotriti i traži ublaženje sankcija dok ubrzava svoj nuklearni program.

Sporazum iz 2015. godine garantovao je Iranu ublažavanje sankcija u zamenu za ograničenje nuklearnog programa.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp se tri godine kasnije povukao iz tog sporazuma i nametnuo parališuće sankcije Iranu. Drugi potpisnici su nastojali da održe sporazum.

Najnovija, osma, runda pregovora u Beču, započeta je u ponedeljak, deset dana pošto su prekinuti kako bi se iranski pregovarač vratio kući na konsultacije.

U prethodnoj rundi, prvoj posle više od pet mjeseci pauze zbog uspostavljanja nove, čvrstorukaške vlade u Teheranu, primjetna je bila napetost zbog novih iranskih zahtjeva.

Ta zemlja tvrdi da razvija nuklearni program u miroljubive svrhe.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem i oštro se protivi prvobitnom sporazumu.

Ta zu toemlja navodi da želi poboljšani sporazum na osnovu koga bi se uvele oštrija ograničenja na iranski nuklearni program i koji bi se bavio i iranskim programom razvoja dalekomentih raketa i podrškom njihovim saveznicima, odnosno, kako je rečeno, neprijateljima na granicama Izraela.

Izrael takođe tvrdi da pregovore mora pratiti "vjerodostojna vojna prijetnja", kako bi se osiguralo da Iran ne odugovlači u procesu pregovaranja.

Bonus video: