Preminuo Hari Rid, bivši lider demokrata u američkom Senatu

Predsjednik SAD Džozef Bajden je rekao da je tokom dvije decenije koliko su zajedno proveli u Kongresu i osam godina zajedničkog rada dok je bio potpredsjednik, Rid uvijek bio čojvek od riječi

2365 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hari Mejson Rid, bivši lider demokratske većine u američkom Senatu i član Kongresa iz Nevade sa najdužim stažom, preminuo je u 83. godini, saopštila je njegova supruga Landre Rid.

"Umro je u utorak, okružen prijateljima kod kuće u predgrađu Hendersona, poslije hrabre, četvorogodišnje borbe sa rakom pankreasa'', navela je Landre Rid.

Rid, bivši bokser koji je postao advokat, bio je vođa većine u Senatu od 2007. do 2015. godine, istaknuta politička ličnost krajem mandata Džordža Buša i u dva mandata Baraka Obame.

Rid se redovno sukobljavao sa republikancima i bio je u lošim odnosima sa predstavnicima opozicione stranke.

"Uvijek bih radije plesao nego da se bijem, ali znam kako da se bijem", govorio je Rid.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je rekao da je tokom dvije decenije koliko su zajedno proveli u Kongresu i osam godina zajedničkog rada dok je bio potpredsjednik, Rid uvijek bio čojvek od riječi.

"Ako je Hari rekao da će nešto uraditi, uradio je to. Ako je dao riječ, mogao si da računaš na to. Tako je decenijama radio za dobrobit zemlje", naveo je Bajden u saopštenju.

Rid se penzionisao 2016, nakon što je izgubio vid na jednom oku, a u maju 2018. otkriven mu je rak pankreasa.

Prije manje od dvije nedjelje, međunarodni aerodrom u Las Vegasu ponio je njegovo ime, a od 1948. zvao se Aerodrom Mekaran, po bivšem američkom senatoru iz Nevade, Petu Mekaranu.

Bonus video: