Prvi put nakon 10 godina: Izraelski ministar odbrane se u svom domu sastao s palestinskim presjednikom Abasom

Uprkos tome nasilje između dva naroda je pojačano u proteklim nedeljama i bilo je više palestinskih napada na Izraelce na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu, te napada jevrejskih naseljnika na palestinske civile

3234 pregleda 0 komentar(a)
Abas, Foto: Reuters
Abas, Foto: Reuters

Palestinski predsjednik Mahmud Abas došao je sinoć u Izrael da razgovara s izraelskim ministrom odbrane Benijem Gancom i to u ministrovom domu, a mediji su ocijenili da je riječ o događaju koji se "rijetko dešavaju".

Bio je to najnoviji u nizu sastanaka najviših izraelskih zvaničnika sa palestinskim liderom iako se novi premijer Izraela Naftali Benet protivi palestinskoj državi i isključuje mogućnost zvaničnih pregovora.

Benet je, međutim, rekao da želi da se napetost smanji u odnosima s Abasovom palestinskom upravom i poboljšaju uslovi života na okupiranoj Zapadnoj obali.

Uprkos tome nasilje između dva naroda je pojačano u proteklim nedeljama i bilo je više palestinskih napada na Izraelce na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu, te napada jevrejskih naseljnika na palestinske civile.

Jedan anonimni visoki palestinski zvaničnik je potvrdio da su se Abas i Ganc sastali u Gancovom domu u centralnom Izraelu.

To je prvi sastanak Abasa s jednim izraelskim zvaničnikom u Izraelu od 2010. godine.

Ganc je rekao da je posvećan mjerama za izgradnju povjerenja o čemu je razgovarao na prethodnom sastanku s Abasom, te produbljenju bezbjednosne saradnje.

Abasovi savjetnik Husein al Šeik rekao je da se sinoć razgovaralo o "važnosti stvaranja političkog horizonta" i bavljenju napetim okolnostima zbog, kako je rekao, "prakse jevrejskih naseljenika", te da se diskutovalo i o ekonomskim i humanitarnim pitanjima.

Abas, čija vlada kontroliše autonomna područja na okupiranoj Zapadnoj obali, teži nezavisnoj državi koja bi obuhvatila tu teritoriju i pojas Gaze,a istočni Jerusalim bi bio glavni grad.

Izrael je osvojio sve te teritorije u ratu 1967. godine ali se iz Gaze povukao 2005.

Dvije godine kasnije ekstremisti Hamasa preuzeli su silom kontrolu nad Gazom od snaga lojalnih Abasovom rivalskom umerenijem Fatahu, tako da Palestinci imaju dvije vlade na dve teritorije između kojih je Izrael.

Suštinskih pregovora između dvije strane nije bilo više od jedne decenije.

Bonus video: